Še naprej rešujemo težave slovenskih državljanov, ki delajo v sosednjih državah Avstriji in Italiji. Na ministra pristojnega za delo Luko Mesca se je evropski poslanec Matjaž Nemec (S&D/SD) nedavno obrnil z vprašanji glede težav slovenskih državljank in državljanov, ki delajo v sosednjih državah ter se soočajo s številnimi izzivi, povezanimi z nejasno zakonodajo s področja dela.

Nemec je med drugim izpostavil težave glede dela od doma, ko morajo slovenski državljanke in državljani, ki so zaposleni v Avstriji, kljub temu da že plačujejo davke v Avstriji ter razliko v davku tudi Sloveniji v skladu s slovensko zakonodajo, za čas dela od doma plačevati še dodatne prispevke v Sloveniji, kar močno in nesorazmerno posega v njihov socialni položaj.

Ministra Mesca je poslanec povprašal o možnostih urejanja teh posebnih okoliščin, da se ustrezno in sorazmerno uredi plačevanje prispevkov za državljane, ki delajo v sosednjih državah in občasno delajo od doma.
 
Prav tako pa je ministra seznanil s svojimi aktivnostmi glede ostalih težav delavcev migrantov ter mu predstavil mojo pobudo Evropski komisiji glede (ne)izplačevanja otroških dodatkov slovenskim državljankam in državljanom, ki delajo v Italiji - Komisija v zvezi s tem vprašanjem že preučuje morebitno diskriminacijo.
 
Celoten odgovor si lahko preberete v priponki.