Na pobudo evropskega poslanca Matjaža Nemca (S&D/SD)  Evropska komisija od Italije zahteva pojasnila, je danes poslancu v imenu EK odgovoril pristojni komisar Nicolas Schmit, in bo v primeru kršitev EU zakonodaje tudi ukrepala. Glede italijanske ureditve glede otroških dodatkov bi lahko bili neupravičeno diskriminirani številni Slovenci, čezmejni delavci, ki imajo stalno prebivališče v Sloveniji.

Evropska komisija (EK) se je odzvala na vprašanja poslanca Evropskega parlamenta (EP) Matjaža Nemca, ki je na EK v pričetku junija naslovil pobudo za ugotavljanje morebitne diskriminacije Italije. Slednja namreč slovenskim državljankam in državljanom, ki delajo v Italiji in tam nimajo stalnega prebivališča, po spremembi zakonodaje družinskih prejemkov ne priznava pravice do otroškega dodatka.
Komisija je v odgovoru poudarila, da od Italije pričakuje pojasnila, prav tako je opozorila na nedavno sodbo sodišča EU v primeru Avstrije, v kateri se je sodišče jasno izreklo o neskladnosti avstrijske zakonodaje znižanih družinskih prejemkov s pravom EU. Po besedah Nemca, je odgovor EK pomemben mejnik za slovenske državljanke in državljane, med drugim se je v odgovoru Komisija zavezala k preučitvi združljivosti italijanske zakonodajo z zakonodajo EU.
"Odgovor EK na moje poslansko vprašanje in sodba sodišča EU, pri kateri gre praktično za isto vsebino, nakazujeta jasno sporočilo - s sprejemom spremenjene zakonodaje družinskih prejemkov v Italiji so slovenski državljani in državljanke, postavljeni v diskriminatoren položaj,” je bil jasen poslanec EP.
Slednji je ob tem izrazil pričakovanje, da bo Italija v najkrajšem možnem času spremenila pogoje prejemanja družinskih prejemkov ter slovenskim državljankam in državljanom omogočila uživanje pravic in obveznosti v skladu z zakonodajo EU.
V kolikor Italija tega ne bo storila, je odgovornost na EK, da Italijo nemudoma pozove k spremembi zakonodaje ali diskriminacijo - kot je to storila v primeru Avstrije - odpravi preko sodišča EU,” je še dodal poslanec EP Matjaž Nemec.