Danes se je evropski poslanec Nemec (S&D/SD) srečal z vodstvom Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije ter njenim predsednikom Marijanom Križmanom, s katerim sta vedno dobro sodelovala, tudi pri skupnih prizadevanjih v Državnem zboru proti predlogom revizionizma zgodovine.

"Iz vrednot NOB slovenski narod še danes črpa moč in odgovornost za upor proti vsakršnim idejam Fašizma in Nacizma", sta se strinjala sogovornika. 
 
Nemec je po srečanju poudaril: "S predsednikom ZZB NOB pa deliva še mnogo več, oba sva močno zavezana vrednotam NOB. Te presegajo historično pojmovanje boja slovenskega naroda za svobodno slovensko zemljo 80 let nazaj. Čas izzivov, kriz in negotovosti, ki ga živimo dandanes, od nas terja (naj)večji angažma za življenje prav teh vrednot, ki so nam jih že davno pred osamosvojitvijo Slovenije z dejanji pokazali naši pogumni rojaki in rojakinje.
Osebno sem ponosen dedič NOB, sem vnuk partizana in član širše družine, v kateri je bil antifašizem zavoljo težkih predvojnih in vojnih razmer na Primorskem vtkan v vsakodnevno življenje. Vrednote NOB zame nikoli niso bile obveza, temveč poslanstvo in generator boljše prihodnosti. Namreč prav solidarnost, sodelovanje, spoštovanje skupne narodove identitete, varnost in svoboda ostajajo danes zelo aktualni, če ne že nujni za uspešno krmarjenje v času in prostoru tega trenutka."
"S predsednikom ZZB NOB Križmanom in vodstvom Zveze smo v duhu prijateljskega pogovora sklenili trdno zavezo o našem nadaljnjem sodelovanju, tudi v mednarodnem okolišu, na katerem je, po besedah Križmana, ZZB NOB v zadnjem mandatu pod njegovim predsedovanjem naredila velik preboj. Preteklih desetih let, ko smo sprva še živeli v prepričanju, da ideje fašizma in nacizma ne morejo več oživeti, so je izkazalo za utvaro, ko te ideje v bolj ali manj subtilnih oblikah vznikajo praktično po celotnem evropskem prostoru."
"Sam bom po svojih najboljših močeh, tako v Sloveniji kot tudi na evropskem parketu, še naprej glasno opozarjal na pomen razumevanja zgodovine slovenskega in vseh evropskih narodov. Ti so se prav zaradi uničujoče kalvarije druge svetovne vojne poenotili v nameri življenja pod eno streho, v EU. Zato nas mora vojna v Ukrajini in drugod po svetu samo še utrditi v prepričanju, da je bivanje v miru in svobodi ultimativna dobrina, za katero si moramo prizadevati vsak trenutek. Iskrena hvala, Marijanu ter vsem članom in članicam ZZB NOB za vso izjemno delo, veselim se naših naslednjih skupnih korakov in tvornega sodelovanja," je še zaključil Nemec.