Na tokratnem zasedanju je EP razpravljal tudi o širitvi, v kateri je nastopil tudi evropski poslanec Matjaž Nemec (S&D/SD). V razpravi je poudaril: "EU mora nadaljevati s pozitivnim momentom, če želi ohrani kredibilnost pred partnerji na Zahodnem Balkanu."

Nemec je v razpravi še poudaril: "V tej luči sem pozdravil začetek pristopnih pogajanj s Severno Makedonijo in Albanijo. A če želi EU nadaljevati s pozitivnimi sporočili ljudem v regiji in si povrniti zaupanje v Unijo, morajo evropski voditelji še pred koncem leta Bosni in Hercegovini podeliti status kandidatke za članstvo v EU ter za Kosovo odpraviti vizume. Ob tem pa sem voditelje držav na Balkanu sporočil, da v današnji situaciji ni čas za sedenje na dveh stolih hkrati. Potrebno je izbrati in sesti za skupno mizo."

Celoten nastop obljavljamo spodaj:

"Spoštovani kolegi,

Vsako leto beležimo napredek držav Zahodnega Balkana na njihovi poti v EU, ki sicer ni tako dinamičen, kot bi si želeli, in vsako leto znova dajemo nove obljube ljudem v regiji. Letošnje leto mi daje upanje, da Unija končno izpolnjuje svoje zaveze. Odprtje pogajanj s Severno Makedonijo in Albanijo ter predlog za podelitev statusa kandidatke Bosni in Hercegovini Uniji vračajo izgubljeno kredibilnost.   Zato ne smemo dopustiti, da bi se konec leta ljudem v regiji ponovno izneverili.

Zato mora Svet nujno podpreti takojšnjo odpravo vizumov za Kosovo. Kot eden vodilnih poslancev v procesu mediacije v Srbiji pozivam vse politične akterje k bolj konstruktivnemu izvajanju reform in sodelovanju z institucijami Unije. Medstrankarski dialog je pozitiven zgled, da obojestranski interes za sodelovanje obstaja. Voditeljem držav na Balkanu sporočam, da v današnji situaciji ni čas za sedenje na dveh stolih hkrati. Potrebno je izbrati in sesti za skupno mizo.

Ljudem v regiji pa želim vnovič sporočiti, da je prihodnost celotne regije v Evropski uniji.

Skupaj in zdaj!

Hvala!"