Evropski poslanec Matjaž Nemec (S&D/SD) je skupaj v več poslanci na predsednico Evropskega parlamenta Roberto Metsola naslovil pismo za podelitev statusa kandidatke za članstvo v EU Bosni in Hercegovini na vrhom EU voditeljev, ki bo potekal 23. in 24. junija v Bruslju.

Poslanec Nemec je ob tem poudaril: "Pismo je bilo danes naslovljeno na predsednico Metsolo. Verjamem, da bo slednja, kot “ambasadroka” in prvogovornica zakonodajnega telesa EU, na zasedanju Evropskega sveta predala naše jasno in nedvoumno sporočilo, da se Bosni in Hercegovini podeli status kandidatke za članstvo v EU. Evropski voditelji bodo pričakovano status podelili Ukrajini in najbrž tudi Moldaviji in Gruziji. S pozivom nas želi več 23 poslancev EP odločno podporeti prizadevanja BIH na njeni poti za članstvo v Evropski uniji."
"Zaradi razmer, nastalih zvoljo ruske agresije na Ukrajino ter posledično velikih sprememb geopolitičnih razmerij, je pomembno, da Evropska unija ohrani svojo trdno zavezanost širitvenim procesom na Zahodnem Balkanu," je še spomnil Nemec. 
In dodal: "Države slednjega so tekom preteklih let dokazale veliko pripravljenost k potrebnim reformam, ki se dandanes izkazujejo v doseženih napredkih. Prizadevanja in trdo delo držav Zahodnega Balkana so v sodelovanju z EU utirali pot do točke, ki menim, da se mora sedaj, na prihahajajočem zasedanju Evropskega sveta realizirati v konkretem dejanju EU - s podelitvijo statusa kandidatke za vključitev v EU Bosni in Hercegovini. Prav tako mora Unija nadaljevati s pridružitvenimi procesi v ostalih državah Zahodnega Balkana, na način, da se posamična vprašanja rešujejo karseda operativno in v največji spodbudi Unije za nadaljevanje dela, ki so ga tekom let izkazale države te regije. Poleg konkretnih dejanj, v odnosu pribiliževanja držav Zahodnega Balkana EU, pa naša Evropska skupnost ne sme pozabiti na celostno sporočilo regiji. Ta je, žal, zaradi hitro spreminjajočih se mednarodnih razmer obstala na razpotju, ki lahko ob nepravočasnem ukrepanju EU vodi v nepovratno izgubo verodostojnosti EU, v kolikor slednja ne bo sposobna udejanjiti začrtano pot aktivnostim, med temi: podelitev statusa kandidatke Bosni in Hercegovini, vizumska liberalizacija za Kosovo ter pristopna pogajanja s Severno Makedonijo in Albanijo. Verjamem, da temu ne bo tako, da bomo na razpotju ubrali že davno začrtano in jasno pot - pot širitve EU na Zahodni Balkan."