"Odkar sem nastopil z mandatom evropskega poslanca je regija Zahodnega Balkana, vključno z Bosno in Hercegovino, zelo visoko na moji agendi. Od samega začetka si aktivno prizadevam, da bi Evropska unija BiH podelila status kandidatke za članstvo v EU," je od predstavitvi Komisije o napredku držav Zahodnega Balkana povedal evropski poslanec Matjaž Nemec (S&D/SD).

"Že junja letos sem predsednico Evropskega parlamenta (EP), Roberto Metsolo, pozval, da kot “prva ambasadorka” EP na junijskem zasedanju Sveta EU poda jasno sporočilo o podpori podelitvi statusa kandidatke državi za članstvo v Evropski uniji in si nenazadnje prizadeval za vključitev debate o BiH na dnevni red zasedanja Evropskega parlamenta.

V prizadevanjih nisem bil osamljen. Z nastopom nove slovenske vlade se je v »lobiranju« v prid BiH aktivno vključil celoten politični vrh naše države na čelu s predsednikom Republike Slovenije Borutom Pahorjem, predsednikom vlade Robertom Golobom in ministrico za zunanje zadeve Tanjo Fajon.

Predvsem, a ne izključno zaradi teh razlogov, danes še posebej močno pozdravljam priporočilo Evropske komisije, da se Bosni in Hercegovini podeli status kandidatke za članstvo v EU. V danes tako zelo spremenjeni varnostni situaciji v svetu in nenazadnje z nedavno podelitvijo statusa kandidatk Ukrajini, Moldaviji in Gruziji, je sporočilo o podelitvi statusa države kandidatke Bosni in Hercegovini ključno za varnost in stabilnost regije Zahodnega Balkana.

Tako Slovenija kot Evropski parlament imata od danes dalje na svoji strani tudi jasno podporo Komisije. Zdaj so na vrsti voditelji držav članic, na katere apeliram, da še v tem koledarskem letu sprejmejo odločitev v prid prebivalkam in prebivalcem Bosne in Hercegovine ter pošljejo jasen signal državi in celotni regiji Zahodnega Balkana, da je njihova prihodnost v Evropski uniji,” je zaključil Nemec.