Evropski socialisti in socialdemokrati (PES) so se zbrali na volilnem kongresu v Berlinu. Evropski poslanec Matjaž Nemec se je udeležil kongresa kot član odprave SD in delegat, kjer je bil imenovan tudi za člana predsedstva PES, ki je najvišji organ med kongresoma. "Evropski socialdemokrati imamo znanje, program in energijo. Voz EU moramo peljati k solidarni in pravični družbi. K ljudem!," je ob kongresu poudaril Nemec.

Današnje sporočilo iz Berlina, kjer poteka kongres PES, največja vseevropska platforma socialistov in demokratov, del katere smo Socialni demokrati, je jasno: “EU prihodnosti je progresivna, pravična, solidarna in demokratičnim vrednotam zavezana skupnost.”
Presenečen sem, koliko energije, dobrih idej in iskrene želje je bilo danes videti s strani predstavnikov socialdemokratskih strank iz vse Evropske unije. Izkazali smo izjemno enotnost in podali jasno sporočilo, da bo v EU v prihodnjih letih zavel še močnejši veter progresivnih politik, ki jjih dani čas kriz in negotovosti močno potrebuje.
Kolegi in kolegice iz vrst socialistov in demokratov so pritrdili mojemu sporočilu, da je prihodnost EU pod skupno streho z državami Zahodnega Balkana, vesel sem tudi, da platforma PES postaja vse bolj odprta do nas, politikov mlajše generacije. Slednji namreč vsakodnevno dokazujemo, da bolj kot desetletja v politiki štejejo dejanja, delavnost in iskrena zavezanost skupnim, socialdemokratskim ciljem. Mladi v politiki EU tudi sicer dobivajo vse bolj pomembno mesto, a ne še takšno, kot bi si želel sam. Je pa današnji kongres PES-a dal jasno sporočilo, namenjeno mlajši generaciji, “borite se, slišali vas bomo, vabljeni ste, da skupaj z nami soustvarjajte boljši jutri.”
Iskrene čestitke tudi predsednici Socialnih demokratov Tanji Fajon za imenovanje na mesto podpredsednice PES, hvala podpredsednici SD Miji Javornik za njeno izjemno delo v PES Women, pa Mojci Kleva, Nevi Grašič ter vsej naši ekipi. V Berlin smo prinesli pomembno in slišano sporočilo: “Socialni demokrati ostajamo močna in povezana stranka, ki bo tudi v prihodnje pomembno soustvarjala boljšo EU.”