Evropski poslanci so na tokratnem plenarnem zasedanju na pobudo poslanca in podpredsednika SD Matjaža Nemca (S&D) opravili razpravo o nezakonitem izvajanju nazorov na notranjih mejah, kot je to aprila letos odločilo EU sodišče. Nemec je opozoril na sporno prakso ter pozval k spoštovanju sodb sodišč ter Komisijo k ukrepanju.

"Že šest mesecev je minilo od prelomne sodbe Sodišča EU, ki je odločilo, da je avstrijski nadzor na notranji meji že od novembra 2017 nezakonit. A kljub temu države članice nadaljujejo s kontrolami, Komisija pa zadevo ignorira. Zato je na mojo pobudo Evropski parlament danes odločno in jasno obsodil nezakonite nadzore. Zahtevali smo spoštovanje prava in odločitev sodišča ter Komisijo pozvali k takojšnjemu ukrepanju," je v razpravi poudaril Matjaž Nemec
"Sodišče Evropske unije je potrdilo tisto, kar v vropskem parlamentu trdimo že več let. Evropska schengenska pravila jasno določajo, da je nadzore na notranjih mejah ob isti grožnji mogoče izvajati zgolj pol leta. Vsakršno izigravanje pravil je nezakonito. Na svoji koži pa to dnevno plačujejo številni Slovenci, ki se denimo na delo vozijo v sosednjo državo, ter tudi gospodarstvo. Od svoje odgovornosti tudi Evropska komisija že ves čas beži. Namesto, da bi države kršiteljice napotila na sodišče, je Komisija lani predlagala že drugo reformo pravil, s čimer želi uzakoniti trenutno nezakonito prakso. Prvi poizkus reforme iz leta 2017 je neslavno propadel zaradi nesoglasji med državami članicami. Ceno tega nesoglasja pa že 6 let plačuje schengen. Vprašanje o dvojnih merilih EU glede spoštovanja prava je tako več kot na mestu, ko nadzore že več čas izvajata tudi Nemčija in Francija," je še dodal Nemec
Ter nato zaključil: "Če želimo ohraniti schengen, ga moramo v celoti obnoviti. To pa pomeni takojšnjo odpravo nadzorov na notranjih mejah, temeljito reformo pravil, s katerimi bo Komisija imela na voljo sredstva in jasne postopke ukrepanja. S tem schengen ne bo več dežurni kozel ali talec za vse krize v Evropi, tudi migrantsko, ampak bo Evropo naredil močnejšo, bolj povezano ter bolj enotno. Kar pa v teh časih še kako potrebujemo.
Evropski parlament je na tokratnem plenarnem zasedanju v Strasbourgu na mojo pobudo obravnaval dopustnost ohranitve nadzora na notranjih mejah na schengenskem območju glede na nedavno sodbo Sodišča Evropske unije (C-368/20). To je že 27. aprila letos namreč razsodilo proti Avstriji, ko ta v primeru iste grožnje podaljšuje notranje kontrole vse od novembra 2017, kar ni skladno s pravom EU."