Evropski poslanec so pred zasedanjem evropskih voditeljev konec tedna opravili razpravo o aktualnih razmerah. Matjaž Nemec (S&D/SD) je v govoru predsednika Evropskega Sveta Michela ter predsednico Komisije pozval k ukrepanju za znižanje cen energentov ter da Bosni in Hercegovini EU še pred konca leta podeli status kandidatke.

Poslančev govor v nadaljevanju objavljamo v celoti.
"Svet je na razpotju in v krizi. Politika pa zadnje mesece v rokah drži kompas, katerega magnetna igla kaže v smeri socialdemokratskih, k ljudem naravnanih politik. Če je politika iskrena v svoji nameri - prebroditi energetsko krizo in draginjo, se bo ravnala po tem nezmotljivem kompasu. Evropski socialisti in demokrati tej smeri sledimo. Odločno in iskreno!
Z jasnim načrtom spopadanja z izzivi, ki tarejo ljudi in gospodarstvo. Imamo načrt za nižje in pravične cene energentov. Zahtevamo cenovno kapico za zemeljski plin in oblikovanje cene elektrike neodvisno od cene plina. Od predlogov Komisije sem pričakoval korak v to smer, a se to na žalost ni zgodilo.

Prav tako pa jasno pozivam evropske voditelje, da čim prej in še pred koncem leta, Bosni in Hercegovini podelijo status kandidatke za članstvo v EUČaka nas še veliko delo. A ob odločni politiki za dobro ljudi, nas čakajo tudi uspehi! 

Hvala!"