Danes je komisar Lenarčič v imenu Evropske komisije evropskemu poslancu Nemcu (S&D/SD) odgovoril na pobudo glede namestitve letala za gašenje v Sloveniji. EU bo namreč v okviru zmogljivosti rescEU v kratkem nabavila dvanajst letal in devet srednje velikih helikopterjev za gašenje, po dve letali pa bosta nameščeni v Italiji in na Hrvaškem.
Čeprav Slovenija pod vlado Janeza Janše ni izkazala interesa za sodelovanje pri nakupu zmogljivosti za gašenje, pozivam novo vlado k premisleku. Sedaj je čas, da Vlada RS izkaže optimalen angažma, da se eno izmed 12-ih letal za gašenje, ki jih bo v prihodnje nabavila in financirala EU, namesti v Sloveniji oziroma na območju severnega Jadrana ali da se nakup razširi za dodatno letalo za Slovenijo. Od Evropske komisije, v njenem imenu od komisarja za krizno upravljanje Janeza Lenarčiča sem danes prejel odgovor na mojo poslansko pobudo, da EU ob predvideni nabavi dodatnih zračnih kapacitet trajno namesti letalo za gašenje v Sloveniji.
Izkazalo se je, da Slovenija v preteklosti ni bila deležna zadostne pozornosti glede naravnih požarov katastrofičnih razsežnosti, kot smo jim bili priča julija na Krasu. Gašenje iz zraka je bilo v največji meri omogočeno zavoljo solidarnosti držav EU, ki razpolagajo z letali za gašenje. Solidarnost pa ob zaskrbljujočih se trendih vse bolj občutnih klimatskih sprememb in vse pogostejših vročinskih valov ne bo dovolj. Države članice, ki potrebujejo letalo za gašenje, med njimi tudi Slovenija, morajo narediti vse po svoji moči, da se aktivno vključijo v postopke za pridobitev trajno nameščenega letala za gašenje, vključno z vso pripadajočo infrastrukturo (know how, flota…). Prvi koraki EU gredo v pravo smer - okrepila se bo flota za gašenje požarov na evropskih tleh - je pa sedaj čas, da to obdobje slovenska vlada izkoristi za poln angažma v EU.