Ob današnjem glasovanju o resoluciji Evropskega parlamenta glede uvrstitve Ruske federacije med države, ki podpirajo terorizem, se je evropski poslanec Matjaž Nemec (S&D/SD) vzdržal. Spodaj objavljamo celotno obrazložitev poslančevega glasu.

Po glasovanju je evropski poslanec Matjaž Nemec poudaril: "Od pričetka ruske agresije nad Ukrajino je Evropska unija agresijo in posledično vojno najostreje obsodila, uvedla stroge sankcije proti Rusiji ter pozvala k pregonu Rusije zaradi vojnih zločinov, zločinov proti človečnosti in agresije."

O tem ni dvoma in na tem stališču EU vztraja tudi danes. A vendarle je ob političnih oznakah in terminih treba biti previden, kar ne pomeni nikakršne relativizacije ruske agresije, temveč ravno nasprotno - jasno in odločno držo do Rusije kot agresorke, ki bo morala pred pristojnimi mednarodnimi institucijami odgovarjati za svoja nedopustna ravnanja. Še več, nepremišljeni terminološki odmiki od Rusije kot vojne agresorke, nad katero visi utemeljen sum vojnih zločinov ter zločinov proti človečnosti, bi samo zamajali jasnost namere za odgovornost, s katero se bo prej ali slej Rusija morala soočiti. In to tudi zaradi dejanj, ki so v nasprotju s temeljnimi postulati mednarodnega prava.   

Naš cilj je in tudi ostaja čimprejšnja umiritev strasti in pričetek mirovnih pogajanj. Unija mora še naprej delovati v smeri kredibilnega posrednika, da se bi se lahko pričeli mirovni pogovori, brez katerih - in njihovega prvega cilja konec vojne - bodo še naprej žal izgubljali življenja vojaki in civilisti. Sam sem naklonjen nadaljnjemu oblikovanju ustreznega pravnega okvira ter razširitve sistema targetiranih sankcij. Samo tako bi se lahko učinkoviteje spoprijeli s stopnjevanjem, tudi terorističnih dejanj Ruske federacije nad ukrajinskim prebivalstvom in prebivalstvom drugih držav, kjer delujejo ruske vojaške zaveznice. Vojna se mora čim prej končati za pogajalsko mizo, in ne s stopnjevanjem agresije na bojišču. 

Z oznako Evropskega parlamenta, da gre za teroristično državo, tako močno pripiramo pot do miru in začetku pogajanj ter vloge Evropske unije kot mirovne posrednice. Če pa obupamo nad mirom, ubupamo nad Ukrajino in človečnostjo. To bi bilo napačno sporočilo," je zaklučil Nemec.