Evropski poslanci so na plenarnem zasedanju opravili razpravo o migracijah. Izrazili so potrebo po evropski rešitvi na področju azila in migracij, vključno z iskanjem in reševanjem ljudi na morju. V debati je nastopil tudi Matjaž Nemec (S&D/SD), ki je poudaril da: "Reševanje življenj ni in ne sme biti zločin!". 

 

Poslančev govor objavljamo v celoti:

"Spoštovani,

v Sredozemlju je od leta 2014 umrlo že več kot 25.000 ljudi. Od tega samo letos skoraj 2.000. Reševanje življenj ni in ne sme biti zločin! Pri tem vprašanju se začne in konča naša človečnost. Evropa si pred tem izzivom ne more več zatiskati oči. Sprejem nesrečnih prebežnikov v varni pristan ne more biti odvisno od vsakokratne milosti te ali one države.

Res je, da Evropa ne more sprejeti vseh beguncev tega sveta, a mora prevzeti svoj del odgovornosti. Gordijski vozel nedelujočega migracijskega sistema moramo nujno presekati.Zato pa potrebuje učinkovito migracijsko in azilno politiko. Ta mora temeljiti na solidarnosti in pravičnemu deljenju bremen. Mora biti pravična in dostojanstvena tudi do tistih, ki do mednarodne zaščite niso upravičeni. Potrebujemo evropski migracijski dogovor zdaj!"