Evropski parlament je potrdil "sporni" načrt Komisije, da v taksonomijo zelenih naložb uvrsti tudi jedrsko energijo in plin. Poslanec Matjaž Nemec (S&D/SD) je glasoval proti predlogu Komisije in poudaril: "Namesto da EK spreminja zemljevid zelene Evrope do 2050, naj raje pripravi operativen načrt za soočanaje z energetsko krizo!" Daljšo razlago glasu objavljamo spodaj:

????Glasoval sem PROTI rokohitrski spremembi taksonomije kot t.i. zlatega standarda zelenih politik in cilja brezogljične Evrope do 205
Evropska unija si je zadala jasen cilj, da skupnost do leta 2050 postane ogljično nevtralna družba. Ker pa se soočamo z energetsko krizo, si moramo zagotoviti primerna orodja - za realizacijo zelenih politik, s hkratno možnostjo blaženja posledic krize. Način izpolnjevanja tega cilja, kot si ga je z umestitvijo jedrske energije in plina v taksonomijo zelenih virov zadala Evropska komisija, žal ni prava pot.
Sam nisem proti jedrski energiji, ta bo na evropskih tleh in Sloveniji še naprej pomemben del zagotavljanja električne energije. Vendar za to ni potrebe po spreminjanju taksonomije, t.i. zlatega standarda zelene politike EU. Ta rokohitrski načrt Komisije, ki je bil snovan še pred vojno v Ukrajini, med ljudmi vnaša razkol brez potrebe. Škoduje pa tudi razumevanju, da bomo jedrsko energijo ter plin v prihodnje še potrebovali. In prav ti dve kategoriji bi morala Komisija umestiti pod posebno kategorijo, da bi jima bila zagotovljena evropska sredstva, seveda pod strogimi pogoji okoljevarstvenih in zdravstvenih standardov.
Torej, namesto da Evropska komisija spreminja zemljevid zelene politike Evrope do 2050, naj raje pripravi navigacijo oziroma operativen načrt, kako bomo jeseni s čim manj praskami prešli energetsko krizo. Ponavljam, moj glas proti spremembi taksonomije, kot ga predlaga Komisija, ni glas proti reševanju energetske krize ali glas proti jedrski energiji.
Je glas proti nepremišljenim spremembam standardov zelene politike, ki lahko prinesejo več škode kot koristi. Evropsko komisijo na tem mestu pozivam, da umakne dani predlog ter pripravi takšnega, ki bo na eni strani naslavljal energetsko krizo, na drugi strani pa nedvoumno izkazal jasno zavezanost Unije do zadanega cilja brezogljične skupnosti.