“Skoraj soglasna podpora Evropska parlamenta projektu digitalizacije evropskih vizumov. To je dobra novica za potnike ter njihove pravice kot tudi za Evropo. Uspelo nam je veliko delo,« je po glasovanju v parlamentu poudaril poročevalec in evropski poslanec Matjaž Nemec (S&D/SD).  

Evropski parlament je danes na predlog evropskega poslanca Matjaža Nemca prižgal končno zeleno luč projektu popolne digitalizacije evropske vizumske politike. Evropski poslanci so podprli oba zakonodajna predloga in sicer z 573 glasovi za, 36 proti in 16 vzdržanim (digitalizacija vizumskih procesov) ter z 548 glasovi za, 37 proti in 9 vzdržanimi (spremeba uredbe o vizumski nalepki). Po glasovanju je evropski poslanec povedal:

“Evropa tudi na področju vizumov vstopa v dobo digitalizacije, s čimer zmanjšujemo pomemben razkorak s preostalim svetom. Popolna digitalizacija pomeni tako odpravo vseh papirnatih korakov vizumskega postopka ter uvedbo e-vizuma. 

Ti novi evropski e-vizumi hkrati pomenijo hitrejši, bolj enostaven in cenejši postopek za prosilce, saj bo v večini primerov za pridobitev vizuma potreben zgolj en obisk konzulata ali vizumskega centra. Zahvaljujoč parlamentu bo sistem tudi bolj podatkovno varen. V pogajanjih smo namreč uspeli doseči dogovor o povsem novem členu, ki vzpostavlja pomembne varovalke na področju varovanja in obdelave osebnih podatkov.

Novi e-vizumi bodo tudi bolj varni za države članice, vizumski postopki pa bodo po novem tudi veliko bolj harmonizirani. Afera s preprodajami schengenskih vizumov s strani poljskih koruptivnih uradnikov je dokaz, da je današnji sistem izdaje evropskih vizumov izpostavljen prevelikim tveganjem. Zaradi digitalizacije bo do takšnih zlorab prišlo veliko težje.

V pogajanjih nam je resnično uspelo doseči velik napredek. Digitalizacija prihaja ob ključnem času, saj bo pomembno pripomogla tudi k doseganju ciljev zelenega prehoda Unije. Nov enotni evropski vizumski portal, preko katerega bodo prosilci vložili vizumsko vlogo, predstavlja tudi enega izmed ključnih gradnikov skupne evropske identitete. Po novem bo prosilec namesto za nemški, švedski ali slovenski vizum preko enotnega evropske portala zaprosil namreč za evropski vizum. 

Prihodnost evropskih vizumov je torej zelena in digitalna. To pa je tudi projekt za prihodnje generacije, na katerega so lahko ponosni tudi evropski državljani.”

 

V videu si oglejte, kako je poročilo evropskega poslanca sprejel Evropski parlament:

 

* Sprejeto besedilo parlamenta morajo sedaj formalno potrditi še ministri na Svetu v imenu držav članic. Nov sistem bo v celoti predvidoma zaživel leta 2031, pred tem ga bodo države lahko uporabljale na prostovoljni bazi.