Na plenarnem zasedanju je tokrat Evropski parlament govoril tudi o razmerah v Izraelu, ko državo že več tedno hromijo protesti zaradi sprejemanja reforme pravosodnega sistema, ki bi močno ogrozil demokracijo. V razpravi je sodeloval tudi Evropski poslanec Matjaž Nemec (S&D/SD), ki je opozoril tudi na težke posledice za Palestino in mirovni proces. Govor objavljamo v nadeljevanju v celoti: 

Spoštovani, 

To kar se dogaja na Bližnjem vzhodu nas zelo skrbi. Najbolj desna vlada v Izraelu do sedaj ne izbira sredstev. Država pluje v temačne vode. Zahodni Breg pa je že dalj časa ujet v valu nasilja. Pretekli konec tedna so Izrael preplavili rekordni protesti. Na ulice so odšli zaradi reforme pravosodja in da bi obvarovali demokracijo.

V izraelskem parlamentu je prvo branje prestal zakon, ki bi smrtno kazen prvič v državi uvedel zgolj za Palestince. Najbolj pa nas skrbi poskus vlade uveljavitve režima podobnega apartheidu na palestinskih ozemljih na Zahodnem Bregu. Vlada želi namreč pristojnosti nad upravljanjem z naselbinami iz vojaške uprave prenesti na civilnega ministra.

Minister bi tako de facto postal guverner Zahodnega Brega. S tem vlada grobo krši mednarodno pravo in tudi načela Združenih narodov. Ter se očitno zelo konkretno pripravlja na popolno priključitev okupiranih palestinskih ozemlji Izraelu.

Spoštovani,

Ne slepimo se. Evropa in svet se morata zbuditi. Vrag je vzel šalo. Takšni koraki Izraela imajo za cilj trajno stanje - aneksijo. Z njimi pa bodo dokončno pokopani načrti dveh držav. Palestinske države ne bo več možno vzpostaviti na Zahodnem Breg.

Priznanje Palestine mora biti zato naš skupen odgovor. In Evropa mora ukrepati. Iskreno moramo premisliti o odnosih z Izraelom in v primeru, da ta ne spremeni smeri, zamrzniti sporazum z EU.