"Pred več kot dvema mesecema sem na Evropsko komisijo naslovil prednostno poslansko vprašanje glede neupravičenega in nezakonitega vnovičnega podaljšanja nadzorov Avstrije na slovensko-avstrijski meji in od EU institucije zahteval odločno ukrepanje proti sporni odločitvi Dunaja," je po prejetem odgovoru Komisije poudaril evropski poslanec Matjaž Nemec (S&D/SD).

"Oteževanje prehajanja schengenske meje - in to tik pred poletno sezono - je nedopustno in nezakonito, čemur sta lansko leto pritrdila tako Sodišče EU kot deželno sodišče v Avstriji. Slednji sta razsodili, da Avstrija vse od novembra leta 2017 nima upravičljive podlage za vzpostavitev mejnega nadzora, zato sem od Komisije pričakoval konkretnejšo zavezo, da bo ukrepala v prid spoštovanju in izvajanju schengenskih pravil," še pojasnjuje Nemec.

"Komisija se namreč vse do danes še ni nikoli izrekla glede skladnosti teh mejnih nadzorov s pravom EU ali sodbo sodišča EU, čeprav je to v skladu z zakonikom o schengenskih mejah dolžna storiti. Še več, po naših virih, takšno negativno mnenje Komisije glede omenjenih nadzorov obstaja, a je obtičalo v predalih. Če je to res, potem gre za nesprejemljivo politično odločitev Komisije za katero pa v Evropskem parlamentu zahtevamo pojasnilo in prevzem odgovornosti. Nenazadnje je Komisija prvi branik varovanja pravnega reda EU, ki mora ob kršitvah vselej ukrepati, ne pa politično ali všečno molčati," je od tem dodal poslanec Nemec.

"V svojem odgovoru se Komisija naslanja na izgovor, da naj bi še vedno potrebovala več informacij in posvetovanj z avstrijsko stranjo preden sprejme potrebne ukrepe. Prav zaradi presplošnega odziva in nezadovoljivega odgovora na moje vprašanje sem od svoje politične skupine in Odbora za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (LIBE) zahteval, da se Komisija o zadevi izjasni na enemu naslednjih zasedanj odbora v EP, ki bo zadevo kmlau uvrstil na dnevni red," je ob zahtevi za razpravo na pristojnem odboru dejal Nemec.

"Verjamem, da lahko le z nadaljevanjem pritiska dosežemo željeno ukrepanje in nujno obnovo schengna," zaključuje še evropski poslanec.

 

Povezava do odgovora in vprašanja Komisije tukaj.