»Ekipa Evropske unije se na mojo pobudo danes odpravlja v Frankfurt na nogometni spektakel UEFA: Pokal enotnosti 2023 - turnir za begunce. Na svetu je že preveč zidov, zato potrebujemo več mostov, kot je nogomet,« je pred potjo v Nemčijo povedal evropski poslanec Matjaž Nemec (S&D/SD), sicer tudi ambasador in kapetan ekipe Evropske Unije.

Evropska nogometna zveza (UEFA) in Visoki komisariat za begunce pri OZN (UNCHR) namreč že drugo leto zapored gostita nogometni turnir »Unity Cup 2023«. Gre za športno-humanitarni spektakel, ki v svojem bistvu promovira premeščanje razlik in kulturnih ovir med begunci in razseljenimi osebami ter državami gostiteljicami. Udeležencem nudi prostor sprejemanja in združevanja. Na letošnjem turnirju v Frankfurtu, ki bo potekal v sredo, 28. junija, je na pobudo evropskega poslanca Matjaža Nemca (S&D/SD) predsednik UEFA Aleksander Čeferin k sodelovanju s pismom predsednici Evropskega parlamenta Roberti Metsoli povabil tudi ekipo EU. Slednja je vabilo tudi sprejela ter k organizaciji povabila poslance Nemca, Frankowskega ter Zagorakisa (vsi ambasadroji ekipa).  

Evropski poslanec Matjaž Nemec, ki bo jutri na prvenstvu tudi aktivno igral, je pred jutrišnjim spektaklom poudaril: »Nogomet je gotovo ena pomembnejših konstant v mojem življenju, ki me spremlja že iz otroških let. Dragocene izkušnje so me naučile, da je šport, predvsem nogomet, univerzalni jezik, ki krepi timski duh in tke močna razmerja, tudi izjemna prijateljstva. Prav zaradi tega sem še posebej ponosen, da sem del zgodbe UEFA in UNCHR, ki podpirata pomembno misijo integracije razseljenih oseb v evropsko družbo

»Verjamem, da ima nogomet prav to preobrazbeno moč, da lahko vsaj za trenutek igre premosti ovire in pomaga odmisliti na za marsikoga težko preteklost. Predvsem za ljudi, katerih življenja so močno zaznamovali vojna, spopadi, diskriminacija ali preganjanje,« je še dodal Nemec in pozdravil namero obeh organizacij pri uveljavljanju pravic beguncev ter spodbujanju sožitja z državami gostiteljicami.

Pokal enotnosti predstavlja enega izmed pomembnejših projektov Evropske nogometne zveze v okviru njihove strategije trajnostnega razvoja nogometa UEFA 2030. »Velike zasluge za aktivno vključenost UEFA v izboljšanje položaja migrantov skozi šport in igro gredo tu predvsem predsedniku Čeferinu. Na tem mestu bi se mu rad posebej zahvalil za organizacijo in vključitev ekipe EU v projekt. Politika Evropskega parlamenta gre z roko v roki z našimi skupnimi prizadevanji za bolj strpno in vključujočo Evropo,« je še zaključil Nemec.

Na turnirju v Frankfurtu se bo za naslov evropskih prvakov potegovalo 16 reprezentanc, ki zastopajo Armenijo, Avstrijo, Belgijo, Finsko, Francijo, Italijo, Latvijo, Malto, Nemčijo, Nizozemsko, Severno Irsko, Republiko Irsko, Španijo, Švico, Ukrajino ter ekipa Evropske unije. Vsaka nogometna ekipa je sestavljena iz 11 članov, med katerimi je 8 igralcev, ki imajo priznan status beguncev.

 

*Turnir, na katerem bo sodelovalo 165 mladih iz begunskih in gostiteljskih skupnosti, bo potekal 28. junija 2023. Prva faza se bo igrala v prostorih lokalnega nogometnega kluba SC Weiss-Blau. Finale bo potekal na igrišču DFB Campus v Frankfurtu v Nemčiji. Tekmovanja se bo udeležilo tudi 15 nogometnih ambasadorjev, ki bodo podpirali svoje ekipe.