Poslanke in poslanci Evropskega parlamenta so danes s prepričljivo večino izvolili Matjaža Nemca (SD/S&D) za vodjo delegacije EP za odnose z državami Magreba - Alžirijo, Libijo, Marokom, Tunizijo in Mavretanijo.

Novoizvoljeni predsednik delegacije Nemec se je zahvalil za zaupanje ter poudaril, da je treba nadaljevati z delom, hkrati s tem pa odpirati nova poglavja sodelovanja. “Gre za izjemno pomembno strateško regijo za celotno Evropsko unijo. Prepričan sem, da bo delo delegacije še naprej ključno pri vprašanjih upravljanja z migracijami in širših varnostnih izzivih Sredozemlja. V luči vojne v Ukrajini so tudi za Slovenijo v ospredje prišla vprašanja energetske oskrbe, sever Afrike ima namreč bogate zaloge nafte in plina,” je o načrtih svojega predsedovanja povedal Matjaž Nemec.


Delegacija se bo osredotočala na krepitev demokratičnih mehanizmov, podpiranje civilne družbe, varovanje okolja ter vzpostavitev tesnejšega gospodarskega sodelovanja z Unijo,” je nadaljeval poslanec. Ob tem je poudaril, da “bo pomembno v celoti razjasniti vpletenost ter na novo definirati odnose z Marokom, ki se je poleg Katarja znašel v središču zadnjega korupcijskega škandala. Podobno težki izzivi nas čakajo tudi v odnosih z Mavretanijo."


Zaradi zaostrenih razmere v Tuniziji, pregon novinarjev in sindikatov ter potez aktualnega predsednika Saida država po hitri poti drsi v avtokracijo, dodatno so zaupanje v institucije omajale zadnje volitve. Zato si bom prizadeval, da EU tunizijsko oblast spodbuja k dejanjem, ki krepijo in ne rušijo demokracije ter državi omogočijo možnost napredka in stabilnosti. To je izjemnega pomena ne samo za Tunizijce, temveč za celotno regijo, kot tudi in predvsem za EU. Ne moremo si namreč privoščiti, da bi država, ki je bila še do nedavnega svetla točka v arabskem svetu, povsem zašla ali celo postala varnostni problem za Evropo,” je opozoril Nemec.


Kot je še pojasnil Nemec, je izziv vodenja delegacije sprejel na prošnjo vodstva poslanske skupine S&D, samo povabilo pa razume tudi kot priznanje za svoja prizadevanja in uspešno dosedanje delo zlasti v povezavi z Zahodnim Balkanom. Sicer se za vodenje tako velikih delegacij Evropskega parlamenta praviloma potegujejo države, kot so Italija, Francija, Španija in Portugalska. Z današnjo izvolitvijo Nemca na čelo EP Magreb delegacije bo tako veliko in strateško pomembno delegacijo prvič vodil poslanec iz Slovenije.


Zaradi raznolikosti izzivov bo po besedah Nemca delo v prihodnjih mesecih težko opredeliti z enim skupnim ciljem za vse države. “Dobava zemeljskega plina in ukrepi za preprečevanje tragedij na migracijskih poteh v Sredozemlju ter krepitev demokracije so teme, ki jih bom postavljal na vrh agende. Krize in z njimi povezane negotovosti so nam pokazale, da mednarodno sodelovanje zagotavlja več stabilnosti in odpornosti glede gospodarskih, socialnih, migracijskih in varnostnih izzivov,” je dodal Nemec.


Evropski parlament je delegacijo vzpostavil leta 1979, njeni člani in članice se srečujejo s predstavniki iz vrst politike, civilne družne in nevladnih organizacij, s ciljem krepiti sodelovanje med EU in regijo.