"Združeni narodi in mednarodna skupnost pozivajo Izrael k preklicu zahteve po evakuaciji več kot 1,1 milijona Palestincev, da se preselijo na jug Gaze, h kateri se pridružujem tudi sam. Taka prisilna preselitev je v nasprotju z mednarodnim pravom in bi nedvomno povzročila humanitarno katastrofo nepredstavljivih razsežnosti."

 

Celotno izjavo evropskega poslanca objavljamo v nadaljevanju.

"Združeni narodi in mednarodna skupnost pozivajo Izrael k preklicu zahteve po evakuaciji več kot 1,1 milijona Palestincev, da se preselijo na jug Gaze, h kateri se pridružujem tudi sam. Taka prisilna preselitev je v nasprotju z mednarodnim pravom in bi nedvomno povzročila humanitarno katastrofo nepredstavljivih razsežnosti.

Morebiten vojaški vdor v Gazo bo nedvomno povzročil hudo človeško katastrofo. Vsak posameznik si zasluži živeti v svoji domovini, ne da bi se soočal z zaskrbljujočo možnostjo izgube svojega doma. Prav tako se pridružujem zahtevi EU, ZN in mednarodne skupnosti po odpravi blokade Gaze s strani Izraela in dostavo nujnih življenjskih potrebščin, kot so voda, hrana in elektrika.


Poročila o uporabi kemičnega orožja v vojaških operacijah v Gazi in ob meji med Izraelom in Libanonom najmočneje obsojam. Uporaba takšnih taktik ni le moralno nesprejemljiva, temveč predstavlja tudi hudo kršitev mednarodnega humanitarnega prava. Zagotoviti moramo, da se dosledno spoštuje mednarodno humanitarno pravo, ki izrecno prepoveduje uporabo orožja, ki povzroča kolektivno in neselektivno škodo ter trpljenje civilnega prebivalstva.

Vztrajam, da morajo vse strani vključene v ta konflikt, zlasti Izrael, v celoti spoštovati in upoštevati mednarodno humanitarno pravo. Zaščita civilistov in zagotavljanje humanitarne pomoči morata biti osrednji prioriteti. Potrebno je nujno preprečiti nadaljnje trpljenje in izgubo življenj v tej regiji. Zahtevamo odprtje humanitarnega koridorja za dostavo pomoči.
Zahtevamo takojšnjo ustavitev ognja in začetek mirovnih pogajanj. Ne smemo pozabiti, da gre za človeška življenja."