Na zasedanju Evropskega parlamenta v Bruslju je evropski poslanec Matjaž Nemec (S&D/SD) na plenarni razpravi Humanitarna kriza v Gazi in nujno potrebna humanitarna prekinitev ognja ponovno pozval k prekinitvi spopadov in obsodil izraelske kršitve mednarodnega prava.

Vabljeni k ogledu poslančevega govora na plenarnem srečanju.

 

Spoštovani,

vojna v Gazi poteka že več kot mesec dni. Največje žrtve so nedolžni civilisti, predvsem ženske in otroci. Ta vojna je najbolj smrtonosna tudi za humanitarne delavce. V manj kot mesecu dni je zaradi konflikta v Gazi umrlo že več Palestincev, kot je bilo vseh žrtev v Srebrenici.

Napad Hamasa 7. oktobra je bil vojni zločin in zavržno dejanje, ki ga obsojam. Izraelske talce je potrebno izpustiti.

A povračilni izraelski napadi na Gazo so vsak dan bolj siloviti. Mednarodno kazensko sodišče se bo moralo opredeliti do očitno ne-selektivnega targetiranja civilnih objektov in kolektivnega kaznovanja, kar bi lahko predstavljalo že etnično čiščenje ali celo zločin proti človeštvu. Še več, številni opozarjajo da potek operacije in javne izjave izraelskih predstavnikov nakazujejo na genocidno naravo.

Mednarodna skupnost se mora vprašati, ali izraelska vlada še vedno spoštuje mednarodno pravo? Zato mora mednarodna skupnost zahtevati prekinitev spopadov, dostavo nujne pomoči in začetek mirovnih pogajanj.