Evropska komisija je danes predstavila širitveni sveženj poročil o napredku držav v procesu približevanja EU. 

Izjavo evropskega poslanca Matjaža Nemca (S&D/SD) na današnja sprejeta poročila objavljamo spodaj:

"Spoštovani,

letošnji sklop poročil o napredku držav v širitvenem procesu Unije prihaja v času izjemnih geopolitičnih pretresov in izzivov. Prepričan sem, da se vse večji negotovosti in destabilizaciji lahko upremo prav s širitvijo Unije na našo južno in vzhodno soseščino.

Evropska unija pri tem ne sme pozabiti desetletnih prizadevanj držav Zahodnega Balkana. Navkljub notranjim težavam pogojevanje začetku pogajanj z Bosno in Hercegovino pošilja državi in regiji napačen signal, da je za Unijo vojna generator širitvene politike. Odločitev Komisije glede Bosne je licemerska, saj bi ta lahko vse do pomladi čakala na začetek pogajanj.

Taktika čakalnice na Zahodnem Balkanu očitno ne deluje. Ne pozabimo, širitveni proces je eno najmočnejših zunanjepolitičnih orodij EU, da državo spodbudi k približevanju evropskim vrednotam. Zato menim, da bi odprtje pogajanj z BiH prineslo zagon reformam in preprečilo politično, ekonomsko in družbeno stagnacijo. Evropska prihodnost BiH ne sme biti talka politike enega človeka.

Glavna ovira pri napredku Srbije ostajajo napetosti med Beogradom in Prištino, ter razhajanja z zunanjo politiko EU. Normalizacija odnosov med Srbijo in Kosovom je ključna za stabilnost v regiji in napredek obeh držav v procesu približevanja k Uniji.

V primeru Severne Makedonije je po lanskoletnem odprtju pristopnih pogajanj naslednji ključen korak sprejetje ustreznih ustavnih sprememb, zato pozivam opozicijo h konstruktivni drži. Ne smemo dovoliti, da nacionalizem ugaša pro-evropski zagon v regiji.

Spoštovani,

širitvena politika je dvosmerna ulica. Poleg reform, ki jih upravičeno pričakujemo od držav kandidatk, mora tudi Unija sprejeti notranje reforme, ki bodo Unijo pripravile na povečano evropsko družino."

 

Vabljeni k ogledu spodnjega videa nastopa poslanca med plenarno sejo: