Evropski poslanci so na plenarnem zasedanju potrdili prelomno zakonodajo o obnovi narave z 329 glasovi za, 275 proti ter 24 vzdržanimi. Za je glasoval tudi evropski poslanec Matjaž Nemec (S&D/SD), ki je označil zakonodajo kot ključen ukrep za zaščito nareve, biotske raznovrstnosti, kot tudi ustrezni zaščiti kmetov. Pri tem pa je zavrnil poskus desnice, ki si je prizadevala zakonodajo zrušiti.

Po glasovanju je Matjaž Nemec poudaril:

rn

"Odločno podpiram EU zakonodajo o obnovi narave, ki prvič po 70. letih obstoja EU naslavlja nujno potrebo po zaščiti evropske biotske raznovrstnosti in kmetijstva, ki pa je neločljivo povezana z bojem proti podnebnim spremembam. Hkrati zakonodaja odgovarja na ključne izzive, kot so povečanje odpornosti kmetijstva ter zaustavitev izgube biotske raznovrstnosti in opraševalcev.

rn

Ob tem pa odločno zavračan populistični poskus rušenja zakonodaje za zagotovitev trajnostne prihodnosti za kmete in družbo kot celoto s strani evropske desnice, ki ga razumem kot poceni propagando pred junijskimi volitvami. Doseženi dogovor podpirajo večina evropskih držav in upam, da tudi Evropski parlament," je zaključil evropski poslanec Nemec.