Evropski poslanec Matjaž Nemec (S&D/SD) se je odzval na silovito zaostrovanje vojaške operacije Izraela v Gazi, kjer je označil razmere za "nevredne človeka". Celotno izjavo poslanca objavljamo v nadaljevanju:

"Najostreje obsojam nadaljevanje silovitih izraelskih operacij v Gazi. Po izteku premirja Izrael namreč že četrti dan napada jug enklave iz zraka, zemlje in morja, kamor naj bi se civilisti umaknili.

Število civilnih žrtev je zgolj v zadnjih štirih dneh že preseglo 1.036. Združeni narodi opozarjajo, da v Gazi ni varnih mest. Humanitarne razmere so izjemno kritične, civilno prebivalstvo nemočno. V zadnjih urah naj bi Izrael povsem obkolil begunsko taborišče v Khan Younisu, kamor so se zatekli številni pred izraelskimi napadi.

Nedopustno je, da so znova močno motene in pogosto prekinjene komunikacijske povezave, kar povsem preprečuje dostavo humanitarne pomoči. Zaradi hudega pomanjkanja pitne vode, ki jo Izrael odreka Gazi, in katastrofalnih sanitarnih pogojev, se poleg vojnega uničenja v Gazi že širijo bolezni.

Strokovnjaki neprestano opozarjajo, da smo priča kolektivnemu kaznovanju celotne Gaze, kar je po mednarodnem pravu vojni zločin. Nasilje se proti Palestincem brez obsodb zahoda stopnjuje tudi na Zahodnem bregu.

V dveh mesecih je bilo v Gazi ubitih vsaj 15.899 Palestincev, od tega 70 odstotkov žensk in otrok. Še na tisoče jih je pogrešanih pod ruševinami. Ta številka je dokaz, da Izrael ne bije vojne samo s Hamasom, ampak s Palestinci.

Ponavljam: kar počenja skrajno desna izraelska vlada je nemoralno in je kršitev mednarodnega humanitarnega prava, za katera bo moral odgovarjati tudi pred mednarodnim kazenskim sodiščem. S svojimi dejanji Izrael dokazuje, da si miru v resnici ne želi, saj bi vojno lahko takoj končal danes.  

Vrag je vzel šalo. Mednarodna skupnost, predvsem ZDA in Evropa morata brez odlašanja pritisniti na Izrael k takojšnji prekinitvi ognja. Rešitev konflikta ne more biti v vojaški operaciji, ampak politična. Hamas pa mora takoj izpustiti preostale talce.

Priložnost moramo takoj dati mirovnim pogajanjem in diplomaciji. Rešitev mora dati Palestincem svojo državo, ki bo končala več kot 75-letno izraelsko okupacijo, in naslovila najtežja vprašanja, kot so nezakonite naselbine in pravico do vrnitve. Predvsem pa mora Palestincem ponuditi upanje in možnost, da sami izberejo svojo prihodnost.

Premirje zdaj! Stop ubijanju v našem imenu!"