Vsako leto 1. decembra obeležujemo mednarodni dan boja proti HIV in AIDS-u. Evropski poslanec Matjaž Nemec (S&D/SD) je ob tem poudaril, da moramo kot skupnost storiti več glede preventive, saj število okužb še vedno visoko, prav tako pa moramo kot družba storiti več pri razbijanju predsedkov in naslavljanju stigme.

Letošnji dan boja proti AIDS-u poteka pod geslom »Naj skupnosti vodijo!«, ki nas opominja da so prav skupnosti, ki živijo s HIV-om že od začetka pandemije ključnega pomena pri premagovanju bolezni. Današnji dan na žalost še ni posvečen zgolj praznovanju dosežkov in razbijanju predsodkov ter naslavljanju stigme, temveč služi tudi kot poziv k nadaljnjemu ukrepanju in podpori skupnostim.

Kljub izjemnemu medicinskemu napredku se danes boj z virusom HIV še ni zaključil. Poleg učinkovitega zdravljenja je redno testiranje ter dostopnost do predizpostavitvene profilakse (PrEP), ki zadnji dve leti v Sloveniji vključen v sistem obveznega zdravstvenega zavarovanja, ključnega pomena za preprečevanje širjenja virusa. Preventiva ostaja najpomembnejša.

Ne smemo pozabiti, da je boj proti HIV-u in AIDS-u tudi politično vprašanje. Sistemska podpora, izobraževanje in ozaveščenost o odgovorni spolnosti so ključni za oblikovanje politik, ki bodo omogočile boljši dostop do testiranj, zdravljenja in preventive. Smo tako lahko skupaj dosežemo cilj generacije brez AIDS-a.