»Evropski parlament je z veliko večino podprl resolucijo o situaciji po volitvah v Srbiji, s katero vladajočim v Srbiji jasno sporočamo, da je nespoštovanje mednarodnih demokratičnih standardov za državo, ki si želi postati del Evropske unije, popolnoma nedopustno,« je ob glasovanju v na plenarnem zasedanju v Strasbourgu poudaril evropski poslanec Matjaž Nemec.

Novico v celoti objavljamo v nadaljvenju. 

Po predčasnih volitvah lanskega decembra v Srbiji, ki so bile zaznamovane s poročili in pričevanji o obsežnih in sistematičnih goljufijah, skupina Socialistov in demokratov v Evropskem parlamentu poziva k strokovni misiji za oceno in obravnavo sistemskih vprašanj vladavine prava v Srbiji, po vzoru poročil Priebe.*

»Evropski parlament je z veliko večino podprl resolucijo o situaciji po volitvah v Srbiji, s katero vladajočim v Srbiji jasno sporočamo, da je nespoštovanje mednarodnih demokratičnih standardov za državo, ki si želi postati del Evropske unije, popolnoma nedopustno,« je poudaril evropski poslanec Matjaž Nemec.

Politična kriza v Srbiji je z lanskimi volitvami dobila nove razsežnosti. Pričevanja opazovalcev in volivcev nakazujejo na očitne kršitve in nepravilnosti v volilnem procesu, kar je le še poglobilo nezaupanje ljudi v državne institucije in nenazadnje v demokracijo.

Od Evropske komisije zato zahtevamo, da sproži pobudo za strokovno misijo v Srbijo, s ciljem oceniti povolilno situacijo ter prispevati k vzpostavitvi pogojev za nujni družbeni dialog, ki bi vodil k obnovi zaupanja javnosti v institucije. Nujno potrebujemo mehanizem za oceno in obravnavo sistemskih vprašanj vladavine prava v Srbiji, po vzoru Priebejevih priporočil.

Resnost stanja v srbski politiki in družbi narekujejo konec popuščanja nedemokratičnim politikam vladajočih. Vse nepravilnosti morajo biti raziskane s strani mednarodne preiskave. Očitki letijo vse od lažnih volivcev, kupovanja glasov, zastraševanja, pritiskov na javne uslužbence, medijske pristranskosti in zlorabe javnih virov. Na preiskavi moramo brezpogojno vztrajati, v nasprotnem primeru od EU zahtevamo tudi zamrznitev EU sredstev za Srbijo iz naslova predpristopne pomoči. Vsakršno popuščanje bi sicer pomenilo neposredno nevarnost za vse prihodnje svobodne in demokratične volitve v celotni regiji Zahodnega Balkana in nenazadnje tudi v Evropski uniji.

Politiki, tako v Srbiji, kot v Evropi imamo zdaj veliko odgovornost in dolžnost do državljanov Srbije, da povrnemo njihovo zaupanje v demokracijo.«

 

*Opomba:

Kot odziv na politično krizo v Severni Makedoniji leta 2015 je EU združila skupino neodvisnih strokovnjakov, ki jih je vodil upokojeni direktor Evropske komisije Reinhard Priebe, in jih pooblastila, da identificirajo sistemski problem vladavine prava v državi. Ta oblika dela, zunaj formaliziranih struktur EU, naj bi omogočila boljšo analizo kot redno poročanje EU. Pripravili so poročilo Priebe, ki ostaja referenčno orodje proti zajetju države na Zahodnem Balkanu. Sledili sta še dve poročili Priebe, drugo o vladavini prava v Severni Makedoniji leta 2017 in eno o razmerah v Bosni in Hercegovini leta 2019.