"Prestolnice držav članic so navadno stičišča demokracije - na eni strani sprejemanja odločitev in težkih pogajanj, na drugi strani za izražanje strinjanj in nestrinjanj. Ulice evropskih mest že mesece preplavljajo karavane evropskih kmetov, ki svoja nestrinjanja in nezadovoljstvo izražajo z blokadami cest, pa tudi uvozov in izvozov. Upravičeno. Tudi to, spoštovani, je demokracija," je ob razpravi Evropskega parlamenta o trajnostnem in pravičnem evropskem kmetijstvu poudaril Nemec. Celotno izjavo objavljamo v nadaljevnju.

"Na tem mestu želim poslati jasno sporočilo vsem mirnim protestnikom: slišimo vas. Vaše delo je neprecenljivo in nenazadnje, ključno za naše zdravje in preživetje.

Zato moramo biti popolnoma iskreni. Poiskati moramo skupno, evropsko rešitev, ki bo okrepila pogajalsko moč kmetovalcev in pridelovalcev, jim zagotovila dostojno življenje in poštena plačila, na drugi strani pa ne odstopala od dogovorjenih ambicij pri uresničevanju skupnega zelenega dogovora.

Gre za obstoj našega planeta. Vsakdo izmed nas bo moral prispevati svoj delež, to je neizogibno, a brez da se mu pri tem popolnoma zamaje njegov družbeno-ekonomski položaj.

Zato bi na tem mestu opozoril, da so vsakršna zavajanja in populizmi desnice pri spodkopavanju zelenega dogovora zavržni in nič drugega kot poceni volilna kampanja. Namesto fotografiranj s protestniki in prelaganjem izvajanja trajnostnih politik, ki so le kratkoročne in populistične poteze, raje usmerimo energijo za iskanje dolgoročnih rešitev za vzdržno kmetovanje in bolj zdrav planet.

Srečno vsem vam!"