Evropski poslanec Matjaž Nemec (S&D/SD) se je danes odzval na objavo letošnjih poročil Evropske komisije o vladavini prava v državah članicah, ki letos prvič vključujejo priporočila državam. Poročilo je tokrat za Slovenijo - predvsem zaradi zadnjih dveh let vladavine Janeza Janše - še posebej kritično.

Evropski poslanec Nemec je ob tem poudaril: "Tokratno poročilo EU o vladavini prava za Slovenijo je potrebno obravnavati v luči prostora in časa, na katerega se nanaša ter nedavnih parlamentarnih volitev in spremembe vlade. Kritično je tako predvsem do neustavnih, nedemokratičnih in avtoritarnih politik predhodne vlade pod vodstvom Janeza Janše. Poročilo ugotavlja tisto, čemur smo bili v Sloveniji priča in na kar smo opozarjali od prvega dne omenjene vlade. Ta je z neustavnimi odloki ter ukrepi namerno rušila neodvisne in avtonomne institucije ter najedala v družbeno tkivo naše države. Številni izmed njih so bili v nasprotju z ustavo, zakonskimi, moralnimi in vsespolšno sprejetimi postulati demokratičnih družb."
"To se danes odraža na več ravneh ter področjih, največje udare sta bila s strani vlade Janeza Janše deležna prav svoboda ter avtonomija medijev. Kot je danes povedala komisarka Vera Jourova, je dogajanje v Sloveniji sprožilo tudi pomembne premike v dojemanju pomena svobode medijev v celotni EU ter njihove zaščite pred nedopustnimi praksami, kot smo jim bili za čas prejšnje vlade priča v Sloveniji.
Procesi razgradnje javne RTV Slovenija in Slovenske tiskovne agencije (STA) so bili zadnji dve leti tako zelo intenzivni, da je potrebno barki radikalno obrniti smer s korenitimi spremembami področne zakonodaje, ki je že v parlamentarni proceduri. Spremembe pa bodo potrebovala tudi druga področja, ki naslavljajo pravno državo in njene neodvisne institucije. Posegom in politizacijo policije, vplivanje na nacionalni preiskovalni urad ter KPK je potrebno narediti konec."
"Kljub resnim opozorilom ter priporočilom Evropske komisije Sloveniji za ukrepanje, med drugim na področju korupcije, neodvisnosti sodstva in tožilstva, pa so okoliščine - politične, predvsem pa družbene v Sloveniji danes precej bolj optimistične, kot so bile še leto nazaj. Tako danes predstavljenega poročila, navkljub resnosti njegove vsebine in potrebnega dela pred nami, ne gre več jemati zgolj kot revizije zatečenega stanja brez upanja za izboljšave, temveč kompasa, po katerem se Slovenija od 24. aprila letos, po meri volje ljudi že ravna in v skladu s tem tudi ukrepa. Z nastopom nove demokraciji in vladavini prava zavezane vlade, katere del smo tudi Socialni demokrati (SD), zato prihaja čas nove pomladi, ki že prinaša spremembe. Za dobrobit in dostojanstvo vseh, za zdravo, odprto in demokratično družbo vseh," je na zaključil Nemec.