Skupaj še s 53 poslankami in poslanci Evropskega parlamenta (EP) je Matjaž Nemec (S&D/SD) danes naslovili pobudo s pozivom komisarjema pristojnima za področji konkurence in digitalizacijo Margrethe Vestager ter za notranji trg Thierryju Bretonu za zaščito svobodnega in odprtega interneta.

V pozivu smo opomnili na zagotovilo Uredbe z leta 2015, da lahko državljanke in državljani EU svobodno uporabljajo poljubne aplikacije in prosto dostopajo do spletnih mest, s tem pa sta tudi podjetjem, katera oglašujejo preko interneta ter inovatorjem s področja razvoja internetnih strani omogočena polna podjetniška iniciativa in razvoj.
Načrti EK, da bi se v novem zakonu za povezljivost spremenila nevtralnost interneta, brez posveta s strokovno in laično javnostjo ter regulatornimi agencijami, so vzbudili veliko zaskrbljenost. Namreč iz poročanja javnosti je razvidno, da bi nova določba, kot jo predlaga EK, zahtevala plačila ponudnikov internetnih storitev ponudnikom širokopasovnih omrežij, s čimer bi bila odpravljena oziroma vsaj okrnjena nevtralnost interneta, za katero so si državljani in državljanke EU prizadevali dolgo časa.
V pozivu pristojni komisarki ter komisarju smo zato podpisniki in podpisnice odločno poudarili, da bi sprejem modela, ki omogoča ali predpisuje pristojbine za dostop do interneta, pomenil nedopustno vrnitev k modelu, ko lahko monopolna podjetja izkoriščajo svoj položaj ter zaračunavajo visoke pristojbine ponudnikom internetnih vsebin. Na škodljivost omenjene prakse nenazadnje kažejo tudi izkušnje iz drugih držav, med drugim iz ZDA ter Južne Koreje
Podpisani poslanci in poslanke Evropskega parlamenta smo pristojno komisarko Vestager in komisarja Bretona v pismu pozvali, naj Evropska komisija opravi ustrezne posvete ter zagotovi večjo povezljivost v EU na način, da ta ne bo prizadel državljank in državljanov ter bo ohranil nevtralnost interneta.