"Skrbno bom spremljal uresničevanje obljub in zagotovil pristojnih, tudi predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, pri ukrepanju za boljšo pripravljenost EU na gozdne požare," je ob prejemu odgovora na pobudo za vseevropski mehanizem za upravljanje in obnovo pogorišč povedal evropski poslanec Matjaž Nemec (SD/S&D). 

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je odgovorila na pobudo o vzpostavitvi vseevropskega mehanizma za upravljanje in obnovo pogorišč, ki sva jo s kolegom Milanom Brglezom podala nanjo in na predsednika češke vlade Fiala.

Odgovor predsednice EK von der Leyen je spodbuden, med drugim je poudarila:

  • V luči podnebnih sprememb in s tem v pričakovanju požarov je treba zagotoviti nadaljnje ukrepe za preprečevanje posledic podnebnih sprememb.
  • Sprejeta bo nova Strategija za gozdove 2030, ki bo v letu 2023 pospremljena z zakonodajno pobudo o monitoringu gozdov za boljšo pripravljenost pred naravnimi nesrečami.

  • Evropska komisija je predložila predlog za dodatnih 170 milijonov evrov v letih 2022, 2023 za krepitev letalske flote za hiter odziv na požare.

  • Evropska kohezijska politika bo tudi za obdobje 2021-2027 zagotavljala sredstva za večjo pripravljenost držav EU za obvladovanje tveganja pri naravnih nesrečah.

Odgovor predsednice EK von der Leyen v celoti prilagamo spodaj.