Evropski poslanci so danes na odboru za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (LIBE) odobrili predlog Matjaža Nemca (S&D/SD) za zamenjavo vizumske nalepke z digitalnim vizumom in dali zeleno luč enotni evropski spletni platformi za vse vloge za schengenske vizume, ob tem pa poslancu Nemcu podelili še mandat za pogajanja z državami članicami.

"Sicer z zamudo a po več letih tudi Evropska unija vstopa v digitalno dobo na področju vizumske politike. Poslanski kolegi so danes odločno podprli moje poročilo o popolni digitalizaciji schengenskih vizumov, ki pomembno lajša vizumski postopek, povečuje varnost ter poveča varovanje osebnih podatkov prosilcev," je po glasovanju poudaril evropski poslanec in poročevalec Evropskega parlamenta Matjaž Nemec (S&D/SD).

"Na svetu je še vedno več kot 100 držav, katerih državljani potrebujejo kratkoročni vizum za potovanje v EU, postopek za pridobitev vizuma pa ni tako enostaven, kot bi lahko bil. Po novem bo za EU vizum mogoče zaprositi elektronsko preko enotne spletne platforme. Ljudje se tako ne bodo več srečevali z nedosledno mešanico nacionalnih praks, vizum pa bo nato prosilcu izdan v digitalni obliki. Prosilec se bo moral po novem v večini primerov zgolj enkrat osebno zglasiti na konzulatu ali vizumskem centru za odvzem biometričnih podatkov ter preveritev osebnega dokumenta," je nadaljeval Matjaž Nemec.

"Zagotoviti želimo, da bo prehod na popolnoma digitalni postopek varen in dostopen, zato smo okrepili prvoten predlog Komisije. Invalidi in osebe, ki imajo težave z digitalno pismenostjo in dostopom do interneta, morajo še vedno imeti enakopraven dostop do schengenskega vizuma. Prav tako pa smo pomembno okrepili zaščito njihovih podatkov. Sodoben vizumski postopen bo močno olajšal turistična in poslovna potovanja v EU, v evropskem parlamentu pa si bomo v pogajanjih še posebej prizadevali, da poenostavljeni vizumski postopki postane pravičnejši, varnejši in dostopnejši," je še zaključil poslanec Nemec.