Ob robu srečanja evropske družine socialistov in demokratov, ki ta teden poteka na Dunaju, se je evropski poslanec Matjaž Nemec (S&D/SD) srečal s slovenskim veleposlanikom v Avstriji Aleksandrom Geržino.

Pogovoru je stekel o aktualnih vsebinah, z veleposlanikom sva se strinjala, da EU in celotna mednarodna skupnost sedaj živita čas, v katerem je bolj kot kadarkoli prej pomembno, da se izzivi in pereča vprašanja rešujejo skupno.

Z Avstrijo kot našo prvo sosedo smo še bolj kot z ostalimi državami neposredno povezani tudi glede schengna, veleposlaniku sem predstavil mojo pobudo za čimprejšnjo odpravo notranje mejne kontrole med Slovenijo in Avstrijo, ki našim državljankam in državljanom, ki delajo v tej sosednji državi, povzroča veliko preglavic. Prav tako sva osvetlila aktualno vprašanje širitve schengna na Hrvaško, Romunijo in Bolgarijo, tudi v luči migracij in potrebe po več skupnega naslavljanja tega izziva na ravni EU.

V pričakovanju decembrskega Sveta Evropske unije in nujnosti nadaljevanja še tesnejšega sodelovanja držav članic glede energetske krize, sem ponovno izpostavil, da maneverskega prostora za omahovanje in iskanje kompromisov pri skupnem načrtu EU za omejevanje cen energentov ni več. Menim, da mora EU še odločneje kot doslej sprejeti takšne ukrepe, ki bodo povsem zamejili možnost morebitnega kovanja dobičkov na račun visokih cen energentov. Nekaj ukrepov je EU sicer že sprejela, prepričan pa sem, da je prostora še za več skupnih naporov - predvsem pa rešitev.

Z veleposlanikom Geržino sva govorila tudi o odnosih med Avstrijo in Slovenijo, strinjala sva se, da so ti dobri, tako na področju gospodarskega in političnega sodelovanja, govorila sva tudi o statusu slovenske manjšine v Avstriji. Glede slednje so bili v preteklih letih narejeni koraki v prid spoštovanja njenih pravic, vendar to ne sme ustaviti nadaljnjih naporov in prizadevanja za polno uveljavitev in spoštovanje pravic, ki so manjšini zagotovljene z ustavo in zakoni.

Kot vsakokrat v času negotovosti, tudi v energetski krizi in ob vseh globalnih pretresih, konkretni problemi ljudi od politikov zahtevajo politiko konkretnih rešitev. Zato sva se z veleposlanikom zavezala k nadaljevanju konstruktivnega sodelovanja, tudi in predvsem pri vprašanjih, ki se neposredno dotikajo vsakodnevnega življenja naših državljank in državljanov v Avstriji in širše, življenja vseh državljank in državljanov EU.