»Hrvaški smo poslanci na odboru EP za notranje zadeve prižgali zeleno luč za vstop v schengen, a z jasnimi opozorili glede upravljanja zunanje meje, nasilja nad migranti ter s pozivom Komisiji, da razmere podrobno spremlja,« je po glasovanju povedal evropski poslanec in S&D pogajalec za pripravo mnenja Matjaž Nemec (S&D/SD).

»V postopku obravnave hrvaškega približevanja schengnu smo v Evropskem parlamentu zaradi velikih pritiskov hrvaške strani hiteli, morda nekoliko brez potrebe in nepravično do Romunije in Bolgarije, ki v čakalnici za schengen stojita že več kot 11 let. V imenu skupine socialistov in demokratov sem kot eden izmed pogajalcev odločno podprl hrvaške ambicije, a z jasnimi opozorili, da mora država nasloviti pomanjkljivosti glede zunanje meje.

Na mojo pobudo je zato odbor EP danes podprl poziv Evropski komisiji po vnovični oceni izpolnjevanja evropske zakonodaje s strani Hrvaške glede upravljanja z zunanjo mejo, saj je od zadnje ocene minilo več let, v vmesnem času pa so bile s strani več medijev in nevladnih organizacij razkrite sporne prakse ravnanj in celo nasilja hrvaških obmejnih organov nad prebežniki. S takšnim madežem se mora Hrvaška odkrito soočiti in ga odpraviti,"  je po glasovanju poudaril Nemec.

»S težko pričakovanim vstopom Hrvaške v schengen bi lahko bile mejne kontrole med Slovenijo in Hrvaško po 31 letih z novim letom znova odpravljene. S tem bo močno olajšano prehajanje meje za številne Slovence in tuje potnike zlasti v poletnih mesecih, prav tako bo življenje bistveno lažje za obmejne prebivalce,« je še zaključil Nemec.

Evropski parlament bo o mnenju sedaj odločal na svojem plenarnem zasedanju 9-10 Novembra 2022, za tem pa mora odločitev s sogalsjem sprejeti še Svet. Ministri za notranje zadeve bi lahko o sklepu odločali na srečanju decembra letos. Hrvaška bi lahko tako v schengen vstopila z novim letom.

 

Opomba za urednike: V okviru režima ocenjevanja izpolnjevanja schengenskega pravnega reda v skladu z uredbo Sveta (EU) 2022/922 mora Komisija vsakih sedem let vsako državo članico schengen območja oceniti in izdelati poročila s priporočili na 8 področjih, in sicer: 1) upravljanje zunanjih meja; 2) odsotnost nadzora na notranjih mejah; 3) vizumska politika; 4) politika vračanj;  5) informacijski sistemi, ki podpirajo uporabo schengenskega pravnega reda; 6) policijsko sodelovanje; 7) pravosodno sodelovanje v kazenskih zadevah ter; 8) varstvo podatkov.