Evropski poslanci so na odboru za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (LIBE) je danes z evropskim komisarjem za pravosodje Didierjem Reyndersom opravili razpravo o letošnjih poročilih o vladavini prava. Poslanec Matjaž Nemec (S&D/SD) je v razpravi Komisarja opozoril na trenutne razmere na nacionalni televiziji na RTV Slovenija.

"Temačni časi razgradnje demokracije v času vladavine Janeza Janše namreč še niso povsem za nami. Posledice tovrstne demontaže demokracije so še danes vidne na RTV Slovenija, kljub temu da je nova vlada takoj sprejela nov zakon, ki bo politiko odstranil z javnega medija. Grožnje novinarjem, sankcioniranje neposlušnih, vmešavanje vodstva v uredniško politiko, ukinjanje oddaj, odhod številnih zaposlenih in nova kadrovska politika ogrožajo obstoj javni servisa," je poslanec Nemec opozoril komisarja. 
Komisar je v odgovoru poudaril, da so "grobe izjave s strani politikov do novinarjev nesprejemljivi" ter nanizal ukrepe, ki jih je Komisija predlagala za zaščito medijev in novinarjev. Moje vprašanje in komisarjev odgovor si lahko ogledate na posnetku na povezavi
"Zaščititi moramo javni servis! Za javno in neodvisno RTV brez vpliva politike!" #RTVSMO