“Odnosi med obema parlamentoma so dobri, prvo srečanje po letu 2018 pa jim daje nov zagon. Evropa si želi okrepiti sodelovanje z Mavretanijo na področju boja proti podnebnim spremembam ter migracij s sklenitvijo sporazuma o sodelovanju z Evropsko mejno agencijo. Pomembni točki na dnevnem redu sta bili tudi področji varnostnih groženj v Sahelu in ribištva, ki med partnerjema igra veliko strateško vlogo,” je ob zaključku in sprejetju skupne izjave poudaril evropski poslanec in sopredsedujoči zasedanju Matjaž Nemec (S&D/SD).

Evropski poslanec Matjaž Nemec (S&D/SD) in predsednik delegacije EP za odnose z državami Magreba je med 17. in 20. decembrom vodil misijo Evropskega parlamenta v Mavretanijo.

Delegacija EP je v sredo, 20. decembra, v prestolnici Nouakchott zasedala na XII. rednem medparlamentarnem srečanju med Evropskim parlamentom in narodno skupščino Mavretanije. Oba predsednika Matjaž Nemec za Evropski parlament ter g. Ali M. Kane za narodno skupščino Mavretanije sta po koncu sprejela tudi skupno izjavo (spodaj). 

Na srečanju s predsednikom vlade ter zunanjim ministrom smo potrdili dobre odnose med državo in EU, razpravljali smo tudi o aktualnih razmerah na Bližnjem vzhodu in krizi v Gazi. Strinjali smo se, da je potrebna takojšnja prekinitev ognja, povečanje humanitarne pomoči ter začetek mirovnih pogajanj, ki bodo prinesla trajno rešitev za mir in stabilnost,” je še dodal Nemec.  

Močno ekonomsko in ribiško sodelovanje, boj proti podnebnim spremembam ter revščini, kot tudi nezakonitim migracijam in varnostnim grožnjam v Sahelu so temelj odnosov med Evropsko unijo in Mavretanijo. Tako bi lahko opisal zaključek razprav misije Evropskega parlamenta ter udeležencev tokratnega skupnega zasedanja obeh domov v prestolnici Nouakchott,” je pred odhodom domov še poudaril Nemec.

Evropska unija je najpomembnejši partner Mavretanije, prenovljen ribiški sporazum z EU, ki ga je Evropski parlament ratificiral 8. junija 2022, pa je najobsežnejši tovrstni sporazum s tretjo državo. V okviru misije smo si v začetku tedna v mestu Nouadhibou ogledali več projektov v podporo ribiškemu sektorju, ki jih je sofinancirala Evropska unija. S predstavniki delegacije španske obalne straže in nevladnimi organizacijami pa smo razpravljali predvsem o izzivih in vprašanjih migracij,” je še zaključil evropski poslanec.