»Pozdravljam dogovor o izpustitvi talcev in začasnem premirju, ki mora prerasti v trajnejšo mirno rešitev. Vse napore moramo sedaj usmeriti v njegovo uresničitev. Na drugi strani pa napoved Izraela, da bo na severu Gaze nadaljeval z boji, vliva določene dvome v zadnja diplomatska prizadevanja,« je najnovejše novice iz Bližnjega vzhoda komentiral evropski poslanec Matjaž Nemec (S&D/SD).

»A ker operacije Izraelske vojske do sedaj očitno niso sledile načelu sorazmernosti in mednarodnemu pravu ter predstavljajo grobe kršitve človekovih pravic, Komisijo pozivam, da nemudoma presodi in v primeru kršitev meril vizumske liberalizacije, takoj uvede vizume za izraelske državljane,« je v pismu predsednici von der Leyen pozvalo več poslank in poslancev Evropskega parlamenta na pobudo poslanca Nemca

Evropski poslanci so na plenarnem zasedanju danes znova tudi razpravljali o humanitarnih razmerah v Gazi, nujni izpustitvi talcev ter o takojšnji humanitarni ustavitvi ognja. Celotno izjavo poslanca Nemca ob razpravi podajamo spodaj:

»Razmere v Gazi so podobne peklu, severni del je zravnan z zemljo, življenje tam ne bo mogoče še več let, Izraelska vojska pa še naprej napada civilne objekte tudi na jugu enklave. Mednarodna skupnost, predvsem pa nedolžni civilni prebivalci Gaze, veliko pričakujejo od dogovora o začasnem premirju, obsežnejši dostavi humanitarne pomoči in izpustitvi talcev.

Do sedaj so namreč pozivi Izraelski vojski po zadržanosti ter doslednemu spoštovanju mednarodnega prava še ostajali neuslišani. Izraelska vlada do sedaj tudi ni kazala znakov, da bi v okviru operacij sprejemala potrebne ukrepe za zmanjšanje civilnih žrtev ali prisluhnila pozivom po premirju. Nasilje nad palestinskimi prebivalci se prav tako zaskrbljujoče stopnjuje na Zahodnem bregu.

Naša moralna dolžnost in obveza je, da storimo vse, kar je v naši moči, da preprečimo nadaljnje izgube življenj v Gazi in množično uničenje. Evropska unija se mora premakniti onkraj klicem po zgolj humanitarnih premorih. Prav tako je potrebno povečati pritisk na izraelske oblasti, da prenehajo z ubijanjem in sedejo za pogajalsko mizo. Ta bo očitno moral priti tudi od znotraj.

Kajti dokler ne bo doseženo dolgoročno premirje in ne bo zagotovljena neovirana distribucija humanitarne pomoči, vključno s hrano, vodo, medicinskimi pripomočki in gorivom, se bo število žrtev še neizogibno zviševalo. Nikoli ne bomo pozabili prizorov iz bolnišnice al-Shifa, ki so jo izraelske sile več dni oblegale in napadale. Največja bolnišnica v Gazi se je spremenila v množično grobišče.

A tudi v vojni veljajo pravila. Kot domnevno demokratična država bi moral izraelska vlada to vedeti. Mednarodno humanitarno pravo, namenjeno zaščiti civilistov v oboroženih konfliktih, je grobo kršeno. Izraelske operacije v Gazi so jasen primer etničnega čiščenja Palestincev in vojnih zločinov. Pozivam k zagotovitvi univerzalne uveljavitve pravic beguncev in begunke ter k nepristranski preiskavi vojnih hudodelstev.

Evropska unija je najprej in predvsem projekt miru, temelječ na vrednotah in temeljnih demokratičnih načelih. EU upravičeno pričakuje enako od svojih partnerjev, vključno Izraela, katerega k spoštovanju vrednot EU pravno zavezuje več pogodbenih razmerji, vključno z vizumsko liberalizacijo.

Če Izrael sprejme konkretne korake k premirju in se vključi v smiselne mirovne pogovore, mora Evropska unija stati za temi načeli in sankcionirati tiste, ki tega ne storijo. Na predsednico Komisije nas je zato 17 poslank in poslancev naslovilo pobudo, ki Komisijo poziva, da preuči spoštovanje meril vizumske liberalizacije, kot je to po uredbi dolžna, ter v primeru kršitev nemudoma uvede vizumsko obveznost za izraelske državljane.

Naša dejanja danes bo sodila zgodovina. Ne moremo molčati in z molkom biti soodgovorni za nadaljnje izgube nedolžnih civilnih življenj. Čas za ukrepanje je zdaj!«, je še zaključil Nemec.