Skupina Socialistov in demokratov v Evropskem parlamentu je včeraj opravila temeljito tri-urno zaslišanje predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, ki se poteguje za vnovično izvolitev. Na za javnost zaprtem srečanju je evropski poslanec Matjaž Nemec (S&D/SD) aktualno predsednico pozval, da se opredeli do nezakonitih nadzorov na schengenskih mejah in dvojnih meril EU do vojne v Gazi.

Poslančevo izjavo pošiljamo v nadaljevanju. 

"Nad včerajšnjim nastopom Ursule von der Leyen sem razočaran. Čas za všečne zaveze in obljube je mimo. Dejstva petletnega mandata govorijo sama zase. Njena ignoranca in sprenevedanje do strahovitega dogajanja nad palestinskim narodom je tudi včeraj zbodla v oči. Moja odločitev tako ostaja nespremenjena - aktualne predsednice prihodnji teden v Strasbourgu ne bom podprl. Težko spregledam tudi nekatere druge spodletele politične poteze predsednice, od nepremišljenega "reševanje" migrantske politike s podpisovanjem škodljivih memorandumov o strateških partnerstvih med Unijo in avtokratsko vodenimi državami, kot je denimo Tunizija, do nedavno odkritega spogledovanja s skrajno desnico.

V včerajšnjem pogovoru pa sem izpostavil predvsem problematiki, ki se tako ali drugače dotikata naših državljank in državljanov in za katere verjamem, da si ljudje zaslužijo konkretne odgovore. Kot prvo sem predsednico vnovič opozoril na nezakonit nadzor, ki ga izvaja Avstrija na meji s Slovenijo že od leta 2015. Slovenija se v svojih 20-ih letih članstva v Uniji tako sooča dlje z mejnimi kontrolami kot brez, kar je nedopustno. Evropska komisija do zdaj ni proaktivno ukrepala, zato sem predsednico pozval k zaščiti pravnega reda EU in temeljnih pogodb. Na Evropski komisiji je da zagotavlja, da države članice brez izjeme izvajajo pravo EU, v nasprotnem primeru pa proti državam kršiteljicam ustrezno ukrepa!

Poleg tega sem von der Leyen postavil pred dejstvo o njeni dvojni drži do genocida v Gazi. Pravica Izraela, da se brani, mu ne daje pravice, da Gazo in njene prebivalce izbriše z zemljevida. V Gazi se še naprej dogajajo vojni zločini, nasilje pa se stopnjuje tudi na Zahodnem bregu, še več, pretekli teden je izraelska vlada odobrila tudi največji zaseg okupiranega ozemlja. Zato od vodstva Komisije upravičeno pričakujem, da se odločno postavi na stran mednarodnega prava in uvede politične in gospodarske sankcije proti Izraelu, ne pa da se sprenebeda ob moriji palestniskega naroda. To nenazadnje zahtevajo številni Evropejci. Humanost je že predolgo na resni preizkušnji.