Evropski poslanec Matjaža Nemca (S&D/SD) se je odzval na vložitev zahteve SDS za posvetovalni referendum o priznanju Palestine, v kateri poudarja:

"Pri SDS-ovi vložitvi predloga za razpis posvetovalnega referenduma za priznanje Palestine gre za zlorabo postopkov v Državnem zboru ter instituta neposredne demokracije – referenduma, spodkopavanje suverenosti naše države ter udinjanje interesom Netanjahujeve vlade ter njeni agresorski politiki.

Po tem, ko je izraelski zunanji minister pretekli teden Državni zbor pozval k zavrnitvi sklepa Vlade RS o priznanju Palestine, pri čemer je v objavi posebej označil predsednika SDS Janeza Janšo, je zahteva slednjega za referendum glede priznanja Palestine potrditev SDS-ove politike udinjanja interesom drugih držav, med temi Izraela. Pri tem predsednik največje opozicijske stranke zlorablja demokratične institute Slovenije, med drugim referenduma. Še več, vse kaže, da so stranko SDS instrumentalizirali izraelski interesi. Ob tem ne gre pozabiti, da gre za stranko, katere voditelj je svojo politično pot gradil ravno na osamosvojitvi Slovenije, danes pa samostojnost samovoljno odreka drugim narodom.

Priznanje Palestine v Sloveniji uživa široko politično in družbeno soglasje. Vlada RS je o tem že odločila, večina javnosti, sodeč na javno mnenje, priznanje široko podpira. Poteza SDS je tako namenjena zgolj zavlačevanju, očitno pa je ta stranka postala tudi platforma za izvrševanje politike izraelskega premiera Natenyahuja ter najbolj skrajno desne izraelske vlade do sedaj. Še več, zdi se, da želi predsednik SDS vprašanje priznanja Palestine politično zlorabiti tudi na način, da v Gazi do premirja ne bi prišlo.

Ob tem od Državnega zbora pričakujem, da o priznanju Palestine čim prej glasuje v skladu s časovnico, torej jutri."