Evropski poslanec Matjaž Nemec (S&D/SD) je v razpravi v Evropskem parlamentu glede stanja temeljnih pravic v letih 2020 in 2021 opozoril na dogajanje na RTV Slovenija ter pozval k ukrepanju proti njenemu pogromu. Govor spodaj objavljamo v celoti:

"Spoštovani,

Evropska unija je bila ustanovljena zaradi miru ter da bi zaščitila svobodo, demokracijo in vladavino prava, katere ključen del so tudi svobodni in neodvisni mediji.

Zelo mi je žal, da vas moram, spoštovani, opozoriti na zaskrbljujoče in nevzdržne razmere na radio televiziji Slovenije. Po dveh letih vladavine Janeza Janše in ko je ta napovedal vojno medijem, britko bitko po Slovenski tiskovni agenciji sedaj bije RTV.

Politični prevzem vodstva je najprej sledila blokada nujnih zakonodajnih sprememb, sedaj pa pred očmi gledalcev poteka še razgradnja institucije same.

In sicer z ukinjanjem oddaj, omejevanju novinarske svobode in uredniške avtonomije ter grožnjami s sankcijami s strani vodstva. To kar se dogaja na RTV je politizacija in umiranje na obroke. Zato pozivam vse, še posebej pa Komisijo, k takojšnjemu in odločnemu ukrepanju preden bo prepozno!

Hvala!"