Delegacija Evropskega parlamenta (EP), ki jo vodita evropska poslanca Matjaž Nemec, član delegacije EP za stabilizacijo in priključevanje, ter Vladimir Bilčik (EPP, SK), poročevalec EP za Srbijo, je dvodnevni delovni obisk v Beogradu zaključila s srečanjem s političnim vrhom države -  predsednico vlade Ano Brnabić in predsednikom države Aleksandrom Vučićem.

Evropski poslanec Matjaž Nemec je misijo v Beogradu ocenil kot uspešno ter poudaril pomen skupnih prizadevanj EU in Srbije za uspešno vključevanje slednje v evropske integracije.

»Naše sodelovanje moramo še okrepiti. Cilj tokratnega srečanja je bil prisluhniti predstavnikom parlamentarnih strank novega sklica Narodne skupščine Republike Srbije, da ocenimo interes, pričakovanja in pripravljenost za nadaljevanje dialoga med parlamentarnimi skupinami pod okriljem Evropskega parlamenta. Smo na dobri poti, da parlamentarno platformo za trajen dialog Srbije in EU v praksi naredimo še močnejšo ter čim prej dosežemo trdno soglasje, močno zaupanje in stalno podporo srbske politike za realizacijo potrebnih reform na poti procesa vključevanja države v EU. Na tem mestu bi pozdravil pripravljenost vseh političnih skupin, ki so se našemu povabilu za več sodelovanja pozitivno odzvale, kar nas navdaja z optimizmom, da pripravimo in skupaj realiziramo nadaljnje korake,« je po srečanju s predstavniki Narodne skupščine povedal Matjaž Nemec.

Med uradnim obiskom sta se odposlanca Evropskega parlamenta za medstrankarski dialog Nemec in Bilčik srečala tudi s predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem in premierko Ano Brnabić. »S kolegom Bilčikom sva predsedniku države Vučiću prenesla najine poglede na razpoloženje v Bruslju, kjer je bilo v oziru do nekaterih potez srbske politike zadnje tedne zaznati nemalo razburjenja. Na srečanju s predsednikom države Vučićem in predsednico vlade Brnabić sem tudi povedal, da prilivanje olja na ogenj v že tako težkih in zapletenih časih, ni na mestu. Sogovorniki smo se sicer strinjali, da delimo mnoge skupne izzive, za reševanje katerih pa nujno potrebujemo še več sodelovanja,« je ob robu srečanja poudaril evropski poslanec Nemec ter pohvalil zavezanost političnega vrha Srbije evropski poti, kar po besedah Nemca predstavlja dobro popotnico za delo naprej.

»A kot že povedano, na poti vstopanja Republike Srbije v Evropsko unijo nas čaka še veliko dela. Vse izzive pred nami pa bomo lažje premagovali prav v zavedanju, da je naša prihodnost »skupaj«. Sam sem velik prijatelj srbskega naroda, ki je skozi zadnja desetletja šel čez velike ovire in si želi zase in svoje prihodnje, mlade generacije odprte in v Evropo usmerjene države. Prav je, da na tej poti Evropska unija Srbiji zagotovi vso potrebno podporo, vendar mora biti spoštovanje vzajemno, prav tako je pri tem pomembna dosledna zaveza Srbije v spoštovanju človekovih pravic v praksi, ne zgolj v besedah, tudi drugače mislečih in živečih, naprimer, istospolno usmerjenih. Prav tako ostaja velika skrb zaradi nazadovanja države glede stanja demokracije, vladavine prava in svobode medijev, na kar kaže več poročil EU, s čimer pa se bo morala Srbija v prihodnje soočiti odločneje kot doslej,« je ob koncu dvodnevnega obiska v Beogradu misli strnil evropski poslanec Matjaž Nemec.