Tokratno zasedanje Evropskega parlamenta smo pričeli, na žalost, ponovno z minuto molka. In sicer za vse žrtve katastrofe stoletja - potresa v Turčiji in Siriji. Nato smo poslanci opravili razpravo z komisarjem za humanitarno pomoč Janezom Lenarčičem. V razpravi je nastopil evropski poslanec Matjaž Nemec (S&D/SD), govor katerega objavljamo v celoti spodaj.

"Spoštovani,

Potres v Turčiji in Siriji je že prerasel v katastrofo stoletja. Prizadeto območje je tako veliko, da bi seglo od Amsterdama vse do Pariza. Gre za resnično težke človeške stiske. Hitra pomoč, ki tudi hitro doseže prizadete, je zato ključna. Za marsikoga pomeni razliko med življenjem in smrtjo. Na tem mestu je potrebno pohvaliti hiter odziv držav članic in evropskega mehanizma za civilno zaščito. Tudi moja država Slovenija se je odzvala. Iskrena hvala vsem reševalcem. Hvala tudi komisarju Lenarčiču za njegove napore in koordinacijo.

Evropski sistem civilne zaščite je ključen za hiter odziv na krize, ki jih je bilo v zadnjem času vse preveč. Od covid panedmije, do zgodovinskih požarov, poplav, Ukrajinske vojne in zadnjega potresa. A potrebe pomoči močno presegajo zmogljivosti. Zato na tem mestu moj odločen poziv povečanju sredstev za civilno zaščito. Zato moramo izkoristiti proces pregleda večletnega finančnega okvira. Solidarnost je ključna vrednota, na kateri je Evropa nastala. In na kateri lahko tudi pade. Pomagajmo, ker lahko in je tako prav.

Hvala"

Video nastopa si lahko ogledate v galeriji.