Skupina Socialistov in demokratov (S&D) je ta teden zasedala na Dunaju. Srečanja se je udeležil tudi evropski poslanec Matjaž Nemec (S&D/SD), ki je ob robu opravil več dvostranskih srečanj. Ob robu zasedanja je potekal tudi S&D vrh voditeljev iz Zahodni Balkana, ki se ga je prav tako udeležil poslanec.

"EU mora pospešiti širitveni proces in si povrniti verodostojnost v regiji Zahodnega Balkana," je ob robu zasedanja poudaril evropski poslanec Matjaž Nemec.

Socialisti in demokrati so v sklopu delovnega obiska na Dunaju gostili vrh voditeljev Zahodnega Balkana in s tem pokazali svojo zavezanost širitvenemu procesu. Vrha so se med drugimi udeležili predsednik vlade Severne Makedonije Dimitar Kovačevski, predsednik Črne gore Milo Đukanović in predsednik vlade Kosova Albin Kurti.

Voditelji iz regije in poslanci S&D smo s skupno izjavo, ki smo jo sprejeli ob zasedanju, vnovič potrdili, da moramo pospešiti širitveni proces in si v regiji Zahodnega Balkana povrniti zaupanje. Dovolj je leporečenja in praznih obljub. Z rusko agresijo na Ukrajino je širitvena politika znova pristala med prioritetami Unije in ta momentum moramo izkoristiti v prid ohranjanja stabilnosti ter miru v Uniji in njeni neposredni soseščini, začenši z uskladitvijo skupne zunanje in varnostne politike,” je ob zaključku vrha povedal evropski poslanec Matjaž Nemec (S&D, SD).

Pozitiven moment letošnjega leta, ko sta pogajanja začeli Severna Makedonija in Albanija, moramo nujno nadaljevati in sicer s podelitvijo statusa kandidatke za članstvo Bosni in Hercegovini ter dokončno odpravo vizumov za Kosovo. Pomemben korak je bil v slednjem primeru storjen pretekli teden z odločitvijo ministrov EU za notranje zadeve za začetek pogovorov z Evropskim parlamentom. Končen dogovor pa lahko pričakujemo že prihodnji teden v Strasbourgu,” je dodal poslanec.

Dejstvo je, da Evropska unija brez držav Zahodnega Balkana ni popolna. Pretekle izkušnje iz pristopnih pogajanj nas učijo o pomanjkljivostih procesa, med katerimi bi predvsem izpostavil neotipljivost napredka za ljudi. Kot progresivci vztrajamo pri tem, da mora proces vključevanja prinašati neposredne koristi ter priložnosti za državljanke in državljane, predvsem pa za mlade," je še dodal Nemec in zaključil: “Prepričan sem, da so nujni progresivna vizija širitve, ki prinaša več demokracije in blaginje za vse, prehod na zeleno gospodarstvo, močna socialna dimenzija v reformah, povezanih s pristopnim procesom, ter enakopravna zastopanost žensk v procesih odločanja,” je zaključil Matjaž Nemec, poslanec Evropskega parlamenta iz vrst S&D.