Komentar evropskega poslanca Matjaža Nemca (S&D/SD) na resolucijo o odzivu Evropskega parlamenta na dvig cen energije v Evropi objavljamo v nadaljevanju.  

Za sprejem ukrepov, ki se bodo konkretno poznali v znižanju položnic za ogrevanje in nižjih cenah hrane:

  • Resolucija o odzivu Evropskega parlamenta na dvig cen energije je pomemben smerokaz celotni Uniji in je zaveza, da moramo še bolj kot doslej ukrepati odločno in povezani.

  • Potrebujemo sprejem progresivnih ukrepov, ki se bodo konkretno poznali v znižanju položnic za ogrevanje, v nižjih cenah hrane, v boljših pogojih za gospodarstvo, da bo to preživelo in zagotavljalo delovna mesta.
  • Resolucija je jasen signal, da morajo imeti vsi Evropejci pravico do toplega doma: zagotoviti je potrebno cenovno dostopno ogrevanje ter razmisliti o oprostitvi plačila DDV za osnovna živila za čas trajanja krize.

  • Evropsko komisijo pozivamo, naj ta hitro pripravi še dodatne ukrepe za reševanje krize z začasnimi omejitvami veleprodajnih in uvoznih cen, po potrebi pa naj predlaga cenovno kapico za zemeljski plin, predvsem ta, ki prihaja iz Rusije.

  • V poslanski skupini S&D prav tako pozivamo vse države članice, naj nemudoma prično izvajati direktivo o minimalnih plačah v EU, minimalne plača pa mora doseči vsaj 60 procentov povprečne plače v državi članici.

Ponetek si lahko ogledate tukaj.