"Zadnji širitvi schengna smo bili priča v letih 2007, ko so v območje brez notranjih meja vstopile nove držav članic med njimi tudi Slovenije, ter leta 2008 Švica. Nato je proces zastal in je od takrat v slepi ulici," je v svojem nagovoru v razpravi o širitvi schengenskega prostora povedal evropski poslanec Matjaž Nemec (S&D/SD).

Nadlajevanje govora objavljamo v nadaljevanju. 

"Romunija in Bolgarija sta že leta 2011 izpolnili vse pogoje, a so ju države članice vse od tedaj pustile v čakalnici. V skupini S&D odločno podpiramo širitev schengna in zahtevamo, da Svet odpravi blokado ter za Romunijo in Bolgarijo nemudoma sprejme odločitev o priključitvi.

Schengen je namreč eden izmed najbolj otipljivih dosežkov Evropske unije. A je že vrsto let v krizi. Danes tako še vedno 6 držav nezakonito izvaja nadzore na notranjih mejah, tudi Avstrija na meji s Slovenijo. In to kljub sodbi EU sodišča, ki je odločilo, da so v primeru “iste grožnje” ti nadzori vse od leta 2017 nezakoniti. Če želimo zaščititi in ohraniti schengen, ne smemo pristati na tako nedopustno in grobo kršenje sodb sodišč.

Komisija mora zato nemudoma ukrepati in z vsemi sredstvi zaščititi schengen, preden bo prepozno!"

 

Posnetek si lahko ogledate tukaj.