Poslanec Evropskega parlamenta Matjaž Nemec (SD/S&D) je v sodelovanju z Društvom TIGR Primorske organiziral dogodek z naslovom “Slovenci med prvimi protifašisti v Evropi.” Celotno sporočilo za javnost po dogodku objavljamo v nadaljevanju.

S priložnostno razstavo in omizjem, na katerem so med drugim sodelovali zgodovinarji Milan Pahor, Gorazd Bajc, Štefan Čok, Borut Klabjan inMarta Verginella, je želel evropski poslanec Matjaž Nemec tudi evropski javnosti prikazati pomen prvih protifašističnih organizacij TIGR in BORBA ter spregovoriti o skupnih vrednotah antifašizma, na temeljih katerih je nastala tudi povojna Evropa.

Kot je poudaril Matjaž Nemec v svojem nagovoru na otvoritvi dogodka, vrednote antifašizma še danes oblikujejo našo skupno evropsko pot.

Današnji dogodek je moj doprinos evropski skupnosti o pomenu vrednot antifašizma v Evropski uniji, in je rezultat premisleka, kako širši javnosti v evropskih institucijah in javnosti predstaviti skupno evropsko dediščino, del katere so tudi vrednote antifašizma,” je nadaljeval Nemec.

Po besedah evropskega poslanca je prav, da dogodki polpretekle zgodovine ne gredo v pozabo. “Tisti čas 20. stoletja so na evropskih tleh zaznamovale vojne ter teror fašizma in nacizma, katerima pa ni uspelo spremeniti sveta zaradi odločnega upora, ki se je na ozemlju današnje Slovenije, Italije in Hrvaške izrazil skozi primorski upor proti italijanskemu fašizmu,” je povedal Nemec

Ko sem postal evropski poslanec, sem si zadal nalogo, da bom konec vsakega januarja pred italijanskim Dnevom spomina na fojbe, ki žal ostaja izrazito pristranski, v hramu evropske demokracije organiziral dogodke, na katerih bomo pokazali, zakaj je bil antifašizem pomemben ne samo za nas Primorce in Istrijane, Slovence, Hrvate ter Italijane, temveč za celotno svobodno Evropo, v kateri živimo danes,” je pojasnil Nemec in dodal, da pri sebi čuti veliko odgovornost, da sporočilo o vrednotah antifašizma prenesemo tudi mlajšim generacijam.

Žal danes tako v Bruslju kot po vsej Evropi odmevajo zadnji italijanski in nemški dogodki, odmevata fašistični pozdravi v Rimu in ideja nemške skrajne desne stranke po preselitvi tujcev. Vse to je fašizem, vse to je nesprejemljivo,” je opozoril evropski poslanec Matjaž Nemec

Zavedati se moramo, da je Evropska unija nastala na ruševinah druge svetovne vojne kot odgovor na uničujoči fašizem in nacizem v ideji ter nenazadnje v zavezi sodelovanja med različnimi narodi. Na to se danes marsikdaj pozablja. Pozablja se, da je Evropska unija zrasla ravno iz vrednot antifašizma,” je izpostavil evropski poslanec v nagovoru zbranim na dogodku v Bruslju.

Predsednik Društva TIGR Primorske Gorazd Humar se je zahvalil evropskemu poslancu Matjažu Nemcu za njegovo pobudo in povabilo k sodelovanju pri pripravi dogodka v Evropskem parlamentu, ki njihovi organizaciji veliko pomeni. “Veseli smo, ker smo lahko v Evropski parlament prišli ponosno povedat, da so bili naši predniki primorski Tigrovci tisti, ki so Evropi prvi uporno potrkali na vest, morda bolje povedano prvi organizirano in zavestno resno zaropotali na njeno vest v pravem času in v času, ko tega mnogi drugi narodi še niso bili sposobni,” je povedal Humar.

Zgodovinar Milan Pahor, sicer kreator priložnostne razstave o TIGR-u, je zbranim v dvorani Evropskega parlamenta pojasnil, kdo so bili Tigrovci ter kakšna je bila zgodovinska pot njihovega delovanja in upora proti fašizmu. Ob koncu svojega nagovora je poudaril, da je protifašizem danes zelo aktualen in da je nujno, da se ideja antifašizma prenaša na mlajše generacije. Zaključil je, da morajo lokacije tragičnih zgodovinskih dogodkov  postati mesta miru in sožitja. 

Uvodoma so zbrane na okrogli mizi pozdravili še državna sekretarka v Uradu vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar ter predsednik društva TIGR Gorazd Humar. V razpravi po omizju so sodelovali tudi italijanska senatorka slovenskega rodu Tatjana Rojc, veleposlanica Slovenije v Belgiji Barbara Sušnik, tržaški pisatelj Dušan Jelinčič, predsednica SKGZ Ksenija Dobrila, zgodovinar Salvator Žitko. Kulturni program okrogle mize je dopolnil nastop Okteta “Simon Gregorčič” iz Kobarida.