V Evropskem parlamentu smo danes glasovali o besedilu resolucije o trajnem premirju v Gazi. Ker je bilo sprejeto dopolnilo desne Evopske ljudske stranke, ki tega pogojuje z izpustitvijo talcev ter uničenjem Hamasa, mi ni preostalo drugega, kot da glasujem proti resolcuiji. Celotno sporočilo evropskega poslanca Matjaža Nemca (S&D/SD) objavljamo v nadaljevanju:

"Danes smo v Evropskem parlamentu glasovali o resoluciji, ki res da poziva k trajnemu premirju, kar ves čas pozivam tudi sam. A na žalost je bilo sprejeto dopolnilo 26 (EPP) spodaj, ki pa premirje pogojuje z izpustitvijo talcev in šele, ko bo uničen Hamas. To je voda na mlin Izraelu, ki vztraja, da nadaljuje z operacijo v Gazi. Takšnega opravičevanja ubijanja nedolžnih civilistov nisem mogel podpreti. Zato sem glasoval na koncu PROTI resoluciji.

Tak poziv ne koristi več kot 24.000 nedolžnim žrtvam in ostalim Palestincem, ki so še vedno ujeti v peklu. Omejena humanitarna pomoč pa jih le z težka doseže. Humanost sveta je na preizkušnji. Mednarosna skupnost je odpovedala.

Obžalujem, da je EP zamudil priložnost biti na pravi strani zgodovine. V Gazi smo priča popolnemu razčlovečenju. Dvoličnosti zahoda pa tudi ni videti konca."

Več na povezavi: https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/RC-9-2024-0068_EN.html