Evropski poslanec Matjaž Nemec (S&D/SD) je pozdravil današnje sporočilo Meddržavnega sodišča (ICJ) v Haagu v postopku Južne Afrike proti Izraelu ter poudaril:

»Čeprav Meddržavno sodišče danes kljub velikim pričakovanjem ni naložilo začasnih ukrepov Izraelu, je ključno, da je tožbo Južne Afrike sprejelo v obravnavo. Ob tem pa Izraelu jasno ukazalo, da mora storiti vse, da prepreči genocid. Južna Afrika in ICJ sta branika mednarodnega prava in humanosti človeštva.

Današnje sporočilo sodišča v Haagu je zato kristalno jasno. In sicer, da obstaja velika verjetnost, da se v Gazi odvija genocid in da mora Izrael storiti vse, da zadosti mednarodno pravni obveznosti ter da ga je aktivno dolžan preprečiti. Spopadi se morajo nemudoma končati. Potrebujemo takojšnje trajno premirje!

Sodišče danes pošilja sporočilo tudi Palestinskemu narodu in nedolžnim žrtvam v Gazi, da mednarodno pravo velja za vse, in da je dolžnost mednarodne skupnosti, da Palestinski narod tudi zaščiti.

Prepričan sem, da je ta odločitev pomemben korak naprej, tudi za dokončno prenehanje sprenevedanja nekaterih mednarodnih akterjev po relativizaciji izraelske agresije v Gazi, ko gre za evidenten zločin proti človečnosti. Ob tem sem odločen, da poleg politične ta dejanja terjajo tudi kazensko odgovornost storilcev.

Odločitev sodišča je tudi zadnji poziv celotni mednarodni skupnosti, da ta v primeru nadaljevanja nespoštovanja konvencije o preprečevanju genocida proti Izraelu kot državi agresorki, sproži ustrezne ostre politične in gospodarske sankcije. Zato pričakujem jasen odgovor v tej smeri tudi s strani Evropske unije.«