Za čas julijskega plenarnega zasedanja v Strasbourgu se je poslanec Nemec sestal na prijateljskem pogovoru s poslanskim kolegom in vodjo italijanske delegacije v S&D skupini Brandom Benifeiem. Kolega je takoj sprejel mojo pobudo za organizacijo skupne okrogle mize v EP o pomenu vredno antifašizma. Več o tem kmalu.

Skupno pobudo, da slovenska ZZB NOB in njena sorodna organizacija v Italiji ANPI, ki ju obe druži velika zavezanost antifašizmu, povežemo v Evropskem parlamentu ter v slednjem organiziramo okroglo mizo sta sogovornika takoj podprla. Ta se bo osredotočila na razpravo o dogodkih druge svetovne vojne ter na pomen prikaza zgodovine, takšne kot je, ne kot jo z enostranskimi pogledi zavoljo lastnih interesov skušajo prikazati posamezniki v Sloveniji in Italiji.
Kolega Benifei je pobudo nemudoma podprl, skupaj bova organizirala za javnost odprto razpravo v Bruslju, na katero bova povabila člane ter članice ZZB NOB in ANPI.
Zavoljo podpore prikaza zgodovinskih dejstev ter boja obeh narodov proti tiraniji fašizma, si želiva tudi trajnejšega odprtega foruma, preko katerega bi v EP odpirala teme v prid preseganja zgodovinskega revizionizma na obeh straneh meja. Poslancu Brandu Benifeiu, kot politiku mlade generacije, z izjemnim čutom odgovornosti za pravičen prikaz zgodovine in spoštovanja vrednot antifašizma, se za pripravljenost tvornega sodelovanja iskreno zahvaljujem.