Evropski poslanec Matjaž Nemec je skupaj z vodstvom stranke in ministrsko ekipo obiskal slovensko Istro. Samo močan turizem in stabilno gospodarstvo lahko pomembno blažita posledice krize in draginje.

????Izjemna gostiteljica SD mag. Meira Hot je organizirala strukturiran obisk Slovenske Istre ter omogočila celosten vpogled v vizijo razvoja območja ter seznanitev z njegovimi poglavitnimi izzivi. Hvala Meira!
Socialni demokrati, na čelu s predsednico stranke Tanjo Fajon, ministrsko ekipo, poslankami in poslanci ter gostiteljico mag. Meiro Hot se danes mudimo v Slovenski Istri. Meira je pripravila odličen program, ob katerem spoznavamo prednostne naloge, pa tudi izzive tega območja. Turistična dejavnost je po dvoletnem covidnem zatišju sedaj ponovno v polnem razmahu, je pa turizem, kot ostale gospodarske panoge ter celotna država, podvržen velikim cenovnim pritiskom električne energije ter ostalih dobrin: hrane, energentov... Posledično se relativno dobra turistična sezona, katere številke kažejo postopno vrnitev v čas pred koronavirusom, sooča z negotovostjo, kaj bo v prihodnje.
Na srečanju s predstavniki hotelskih družb so nam ti predstavili izzive turizma za ta čas in za prihodnje. Tudi ob pogovoru s primorskimi podjetniki in obrtniki, se je ponovno utrdila teza, da negotovost in kompleksnost razmer terjata trdo delo v smeri vnaprejšnje priprave na slabe obete in veliko komunikacije s terenom.
Na pogovorih je tako zaznati skupno stališče, da je treba gospodarstvo ter kot eno njegovih poglavitnih dejavnosti – turizem narediti še bolj robustno, da bo ta v najboljši meri pripravljeno na morebitne tresljaje, ki se žal še v večji meri kažejo za jesen in zimo. Kljub ne najbolj optimističnim scenarijem, pa tako turizem kot tudi celotno gospodarstvo nista uspavana s strahom, kaj bo v prihodnje. Vizija, načrti ter operativni programi za uresničitev idej, kot smo jih tudi danes slišali s strani sogovornikov, so res izjemni. Vsak obisk znova, po vsej Sloveniji, nas Socialne demokrate samo še utrjuje v prepričanju, kako izjemne ljudi in celotne time ima naša država praktično na vseh področjih gospodarstva.
Iznajdljivost, pogum, znanje in izkušnje, v kombinaciji z odprtostjo za nove ideje, tako v času kovidne krize in danes, pa odpirajo vedno nove poslovne priložnosti. Je pa na vseh odločevalcih, predvsem pa na nas politikih, da turizmu in gospodarstvu pomagamo, da smo pripravljeni poslušati, predvsem pa slišati.