Evropski poslanec Matjaž Nemec (S&D/SD) se je ob robu plenarnega zasedanja sestal s predsednico EP Roberto Metsolo ter ji predstavil projekt evropska prestolnica kulture Nova Gorica - Goriza 2025 ter jo povabil na obisk.

Po srečanju je poslanec Nemec poudaril: "Današnje srečanje s predsednico Evropskega parlamenta Roberto Metsolo je prineslo veliko več kot običajno prinesejo vljudnostni obiski spoznavne narave. Ideja velike Evropske družine, ki ji danes pravimo EU, je vzkalila ravno kot odgovor na najbolj boleče in trpke zmote človeštva, poskuse nadvlade, avtoritarnosti in zatiranja različnosti. Na pogorišču vojn in velikih kriz, ki jih vojne prinašajo, so se Evropejke in Evropejci poenotili v težnji, da moramo, če želimo jutri, svetlejši od teme vojn, nesoglasja premagovati s sodelovanjem, povezovanjem in zavedanjem, da nas različnosti, vseh oblik in vrst, le bogatijo. #EPK Nova Gorica – Gorica 2025 zato predstavlja več kot projekt, za katerega smo si na obeh straneh meja prizadevali zadnjih nekaj let.
Gre za osnovno sporočila, kaj EU je in kaj mora ostati, je upanje in je rezultat večstoletnega odrekanja mnogih generacij pri preseganju vsega, kar se je na obeh straneh meja slabega nabralo. Vesel sem, da se je predsednica EP Roberta Metsola, kot ena najvidnejših varuhinj evropske ideje, odzvala pozitivno, z obljubo, da sprejeme moje povabilo na Goriško v času pred ali med EPK 2025 in zagotovilom pomoči pri realizacije ideje, ki sem jo podal za organizacijo razstave v Evropskem parlamentu, posvečeno EPK Nova Gorica – Gorica 2025," je še zaključil Nemec.