Na pobudo evropskega poslanca Matjaža Nemca (S&D/SD) je 19 poslancev na predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen naslovilo pismo, v katerem pozivajo EU k pripravi strategije preprečevanja utopitev pred isto-imenskim mednarodnim dnevom, ki ga obeležujemo 25. julija.

25 julij je mednarodni dan preprečevanja utopitev.

Skupaj z 18 kolegi poslanci iz Evropskega parlamenta sem danes na predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen naslovili pobudo o pripravi vse-evropskega načrta za preprečevanje utopitev ter za varnejšo Evropo.

V Evropski uniji namreč vsako leto zaradi utopitev izgubi življenje več kot 5000 ljudi. Utopitev je tudi drug najbolj pogost vzrok smrti med otroki med 5 in 14 letom starosti. Med najpogostejšimi vzroki za tovrstne nezgode so sicer predvsem neznanje ali pomanjkanje veščin plavanja, pomanjkljivo zavarovan dostop do voda in neustrezno varovanje, a hkrati tudi zdravstvene težave in prekomerno uživanje alkohola.

Tovrstne nezgode so izjemno tragične in globok prizadenejo svojce in skupnost. A ključno pri tej temi je, da je večina tovrstnih nesreč moč preprečiti. Denimo z uvedbo obveznih tečajev plavanja že v šolske učne načrte, ustrezno zavarovanje dostopa do voda in ureditev kopališč, ob tem pa tudi povečanje števila reševalcev iz vode, boljše ozaveščanje in učinkovito preprečevanje tveganj zlasti za ljudi z zdravstvenimi težavami.

Po podatkih strokovnjakov je najbolj učinkovit ukrep ravno sistematična ter ustrezna raven plavalnih veščin otrok že od ranih let. To država najlažje doseže, v kolikor je plavanje del osnovnega učnega programa. Slovenija je pri tem drugim državam v Evropski uniji lahko vzgled. Od držav v EU jih zgolj polovica izvaja tovrstne tečaje v šolah. Podatki pa kažejo, da do utopitev prihaja pogosteje ravno v teh.

Evropska unija bi lahko - in mora - za preprečevanje utopitev narediti več. Vključno s pripravo celovite in temeljite strategije. Čeprav smo že globoko v poletje, se mnogi od vas na dopust šele odpravljate. Poletje in vročina sta pogosto katalizatorja tovrstnih nesreč. Zato je potrebno sebi in ljudem okoli vas v tem času nameniti več pozornosti in previdnosti.

Zato, pazite nase in na druge ter se ustrezno obvarujte pred tveganji! Srečno!